Quantcast
Channel: Handwerkjuffie
Viewing all 278 articles
Browse latest View live

Article 0

$
0
0

Dit is iets voor jou! Doe mee en laat je inspireren...
Workshops Scandinavisch Haken & Borduren tijdens de Handwerkbeurs, Zwolle


Het aftellen is begonnen... De Handwerkbeurs in Zwolle komt er weer aan. Nog een kleine maand en dan mag ik weer workshops geven. Misschien wel aan jou! Iedere dag geef ik 2 verschillende en unieke mini-workshops... en ze zijn weer leuk!


Je kan kiezen uit:

• MINI-WORKSHOP ‘3-Kleuren Hexagon Granny Square Haken’ 
Je leert deze zeshoekige granny squares haken.
Combineer met verschillende tinten en patronen.
En maak er zelf een prachtig kussen of deken van. 
Inclusief patroon van kussen ALVAR t.w.v. 4,95 euro.

- - - - - -

• MINI-WORKSHOP ‘Scandinavisch Borduren op Haakwerk’.
Ik leer je met eenvoudige basissteken zoals rijgen, naaien en borduursteken patronen maken met zeer verschillende en verrassende patronen.
Inclusief handleiding van diverse borduursteken.


Ik weet zeker dat je graag bij een van deze unieke workshops wilt zijn. 
En... je mag mij alles vragen! Nou ja, op het gebied van handwerken dan ;-)

Op de tafel heb ik weer een gezellige kleurrijke mand met Durable Cosyfine garens en andere benodigdheden die je nodig zal hebben. Maar neem je liever je eigen haaknaalden, schaar en naalden mee dan mag dat natuurlijk ook! Een echte handwerkster heeft tenslotte altijd haar handwerkspullen in de tas, toch ;-)?


Ik beloof je... het wordt echt een leerrijke workshop onder handwerksters. Echt een momentje voor jezelf.


Ben je er al eens geweest? De Handwerkbeurs in de IJsselhallen (is echt het ‘Walhalla’ voor vrouwen zoals jij en ik. Het is dé beurs waar je alle garens en handwerkbenodigdheden kan vinden. En Handwerkjuffie.


Je vindt mij bij de stand van Durable (nr. 111) met de nieuwste projecten en patronen.




Misschien vind je Zwolle te ver? 


Als je echt graag wilt, hoeft afstand echt geen spelbreker in te zijn. Ik weet hoe blij en enthousiast mensen altijd weer naar huis gaan als ze op de Handwerkbeurs en bij mij zijn geweest.


Of neem een vriendin mee, kan je gezellig onderweg sparren over nieuwe inspiratie en dan lijkt de reis minder ver!


Dus denk je... ‘Hé, zo’n workshop lijkt mij wel wat’..., wacht dan niet te lang met aanmelden. Het aantal plaatsen is beperkt en de eerste plaatsen zijn al bezet. 


Het is altijd heel gezellig! Ik krijg vaak enthousiaste reacties. Dat je meer leert dan gedacht. Weer inspiratie krijgt van nieuwe technieken en kleuren. Dat het leuk is om met andere vrouwen zoals jij ervaringen uit te wisselen. Over garens, patronen of wat jij al eerder hebt gemaakt. 

Vorig jaar had ik dames in de workshop die al heel vroeg in de auto zaten om vanuit de andere kant van het land te komen voor dit bijzondere evenement en de workshop.



En omdat ik je er écht graag bij wil hebben, doe ik je een tof aanbod. Jij betaalt nu in de voorverkoop slechts 12,50 euroAanmelden op de beurs kan ook, maar dan is de prijs verhoogd en jouw plek misschien weg.

Wat zeg je er van? Zie ik je 14, 15, 16 of 17 Februari op de Handwerkbeurs?

PS. Het volledige en actuele workshop overzicht vind je trouwens hier.

Dit kussen is echt iets voor jou!

$
0
0
Heb jij dat ook?

Van die dagen dat alles tegen lijkt te zitten. Druk op je werk. De volle wasmand die nog gedaan moet worden. Je moeder die weer loopt te klagen over haar rechterteen. En de hele middag vriendjes van je kinderen over de vloer om af te spreken. 

En dat wordt het wel eens even te veel. Het liefst wil je alles loslaten. Even nergens aan denken. Je hoofd leeg maken. Nieuwe energie opsnuiven.

Haken is de manier om je hoofd leeg te maken. Om rust, ontspanning en afleiding te zoeken. Het liefst met een project waar je niet te veel over na hoeft te denken.

Ik heb het recept voor jou. Of liever gezegd... het ideale patroon. Van het nieuwste Handwerkjuffie kussen... Kussen ALVAR!

Kan jouw woonkamer wel een vleugje Scandinavisch Design gebruiken? Een beetje kleur in je interieur? Dan is dit kussen echt iets voor jou.

Gemaakt van zeshoekige granny squares in 3 kleuren. Kies 3, 4 of 5 tinten die mooi bij elkaar passen. Nieuwe bolletjes. Of gebruik restjes van andere projecten. Echt... Het ontwerp is niet te ingewikkeld. En je hoeft niet te veel nadenken.


Door bezig te zijn met het kiezen van de juiste kleuren, een mooie compositie en gewoon door te haken kan je alles van je afzetten. 


En als het dan af is? Dan vind je voldoening. Omdat jij het gemaakt hebt. Met jouw hoofd, hart en handen. Om trots op te zijn. Om blij van te worden. Met een geweldig mooi kussen als resultaat! Kussen ALVAR, gehaakt met Durable Cosyfine.


Dat maakt alles weer wat zonniger.


OF VIND JE EEN WORKSHOP GEZELLIG?

Op de Handwerkbeurs in Zwolle (14-17 februari) geef ik mini-workshops hoe je zo'n zeshoekige granny square kan haken. Kan je thuis fijn verder werken aan het kussen in jouw kleuren. Het patroon van Kussen ALVAR krijg je er bij cadeau! 

En omdat ik je er écht graag bij wil hebben, doe ik je een tof aanbod. Je betaalt nu in de voorverkoop slechts 12,50 euroAanmelden op de beurs kan ook, maar dan is de prijs verhoogd en jouw plek misschien weg.


Liever nu al aan de slag? 

Begrijp ik... Het digitale haakpatroon is uitgebreid beschreven met veel kleurrijke foto's, een haakschema en mooi vormgegeven. Je vindt deze en andere patronen in de shop. Zeker weten dat je daar blij van wordt!

Deens hart 'Julehjerte'

$
0
0


Ik heb iets met folklore. Met alles wat een volk in het verleden gecreëerd heeft. Waarbij dingen zijn ontstaan die een betekenis hebben in het alledaags bestaan. Met name op het gebied van textiel, handwerk en schilderkunst. En traditionele kleding.

In Scandinavië dragen nog steeds veel Noren en Zweden met trots hun streekdracht op bijzondere dagen. Per streek verschillend, maar allen kleurrijk en voorzien van veel decoratieve details als borduurwerk, bandjes en prachtige stoffen.

Wat ook bijzonder aan folklore is, is de symboliek van gebruikte motieven. Vaak komen symbolen als vogels, bloemen, bladeren en harten terug. Symmetrisch of a-symmetrisch, helder of gedempt van kleur, gestyleerd of sierlijk. Maar telkens duiken ze weer opnieuw op.

Zo ook het ‘hart’.

Symbool voor liefde, hartstocht, huwelijk, intelligentie, wijsheid en spanning (waar het hart sneller van gaat kloppen). Zelf ben ik dol op harten. Ik hou van de vorm en het geeft mij een fijn gevoel. Ik word er blij van. Herken je dat?

En daarom vond ik dat dit Deense hart ‘Julehjerte’ niet mocht ontbreken tussen mijn patronen. Je hebt het vast wel eens ergens gezien. Toch? Of niet? Dan moet ik je snel vertellen wat hier zo bijzonder aan is.

- Gehaakt hart 'Julehjerte' met 2-kleurige rand -

Gevlochten kersthart

Dit is een typisch Scandinavisch hart. Uit Denemarken. Het bestaat uit 2 delen, oorspronkelijk gevouwen en gesneden van rood en wit papier. 

Het dubbelgevouwen papier is in principe een vierkant met een ronding erboven. En… het rode en witte deel hebben twee tot vijf gelijke stroken. Je legt deze twee dubbelgevouwen delen loodrecht tegen. En vlecht ze in elkaar. Strook voor strook, van de ronding naar de punt. Zo ontstaat het hart… een vierkant met patronen en twee rondingen.

Zeker 150 jaar geleden werden deze Deense harten al gemaakt. Als kerstversiering om in de boom te hangen. Ooit op dezelfde manier gevlochten als de typisch Scandinavische manden van berkenschors.

Om eerlijk te zijn, vind ik het jammer dat dit hart alleen met kerst uit de kast mag komen. Voor mij staat het niet alleen symbol voor een Scandinavische kerst, maar is het ook mooi als symbool voor liefde en 'houden van'. Valentijnsdag. Moederdag. Of gewoon zomaar. Omdat je – net als ik – ook van de vorm van harten houdt.

Natuurlijk kan je wachten tot kerst om dit gehaakte Deense hart te maken. Maar kan je niet zolang wachten en wil je er nu al mee aan de slag, dan vind je het patroon hier

Veel haakplezier!

P.S. Er staan weer een aantal leuke workshopsop de agenda. Woon je in de buurt van Nijmegen, Hoogezand, Hoogerheide, Lemmer of Zoetermeer en heb je zin om eens meet e doen? Kijk dan snel even op de website voor data en locaties. Lijkt mij gezellig om je eens te ontmoeten :-)

- Workshop'In De Oude Werkplaats (Nijmegen), 12 maart 19.00-21.30 uur -

MASTERCLASS ' Memory Deken Maken'

$
0
0

Mariëtte kwam vorige week de Memory Deken en kussens ophalen die ik voor haar maakte. De mooiste herinneringen aan dierbare momenten verwerkt in een unieke handgemaakte deken. Tranen in haar ogen van ontroering.
Ik zie zo mijn man weer door de tuin lopen in dat vest. En die overhemden... die droeg hij tijdens die mooie reizen die we samen maakten. Oh... ik vind het prachtig geworden. Wat ben ik hier blij mee!

Al jaren hing de kleding van haar overleden man nog in de kast. Ze kon er geen afscheid van nemen. Weg doen was zo moeilijk en leek zo definitief. Totdat ze op mijn website terecht kwam en een herinneringsdeken liet maken.

Het werd een unieke quilt met details uit - voor haar - bijzondere kledingstukken. Wat haar man het liefste droeg. En waar zij samen mooie, warme en dierbare herinneringen aan hadden. Ieder lapje met zorg geselecteerd en verwerkt.

Een deken om troost bij te zoeken. Wat niet verstopt hoeft te worden in een doos op zolder. Of ergens achter in de kast. Een deken waar je iedere dag van mag genieten. Om bij stil te staan aan wat eens was. En levenslang mag blijven koesteren.

De Memory Deken van Mariëtte was niet de eerste die ik maakte. Ik maakte er al velen...  allemaal anders. Allen met een eigen en uniek verhaal. En iedere keer weer blijft het bijzonder en dankbaar om te doen.
Nieuwsgierig naar de andere Memory Dekens? Je vindt ze op de website.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


NIEUW Masterclass “Zo Maak Je Zelf Jouw Unieke Memory Deken’

Heb jij ook nog een doos met dierbare kleding op zolder? Of hangt de kleding van jouw kindje of geliefde alweer een tijd ongedragen in de kast? Misschien omdat je niet weet wat je er mee wilt doen. Of het gewoon niet kan weg doen.

Zelf een Memory Deken maken kan ook! 

In mijn gloednieuwe Masterclass ‘Zo Maak je Zelf Jouw Unieke Memory Deken’ deel ik mijn beste tips over welke kleding je het beste kan gebruiken, over compositie en kleuren.

Wat leer je in de ‘MASTERCLASS’?

Je leert hoe je netjes de lapjes en lagen aan elkaar kan naaien met een unieke herinneringsdeken als resultaat. Om een leven lang lief te hebben! Ook als je nog niet zo’n talent bent achter de naaimachine! Ik leer je:

•  Welke materialen en tools je nodig hebt.
•  Hoe sorteer je de juiste kleding in de juiste kleurenmix?
•  Lapjes uit kleding maken met bijzondere details en balans.
•  Stap voor stap van lapje naar lappendeken.
•  Hoe je zonder oneffenheden de lagen aan elkaar maakt.
•  Het doorstikken van de herinneringsquilt.
•  Hoe je de deken netjes afwerkt met een mooie rand en strakke hoeken.


De Masterclass ‘Zo maak je Zelf Jouw Unieke Memory Deken’ bestaat uit 6 digitale naailessen (PDF’s) met duidelijk vormgegeven en uitgebreide beschrijving, veel voorbeelden, illustraties en stap-voor-stap foto’s.

Zet je naaimachine (of die van je oma) maar vast klaar. Pak de doos met kleding van zolder. Bestel, download en START VANDAAG om jouw herinneringsdeken te maken.

(En tot maandag ontvang je ook nog eens 5 euro korting ;-)

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

P.S. Had je al gezien dat ik aanstaande zaterdag workshops geef in Hoogezand? Je kan nog aanschuiven of kom gezellig langs. Of... zie ik je in Hoogerheide, Lemmer, Zoetermeer of bij de Handwerkcruise in Giethoorn?

Nieuw haakpatroon: Kussen 'Lily'

$
0
0

Ons huis gaat in de verkoop. Weken ben ik al aan het inpakken, klussen en schoonmaken. Bij de gemeentewerf herkennen ze mij al. En de kringloop is inmiddels gevuld met spullen die ooit bij ons in huis stonden. Het is veel werk om alles uit te zoeken, maar het geeft ook een heerlijk opgeruimd gevoel. 

Niet alleen in huis, maar ook in mijn hoofd.


(Enkele foto's voor Funda.nl, maar de onderste van mijn werkkamer wordt niet geplaatst :-). Een walhalla voor iedere handwerkster, maar de fotograaf werd er namelijk niet blij van...)

Tijd om achter mijn bureau te kruipen was er nauwelijks. Maar ruimte in mijn hoofd om te creëren wel. Ideeën over patronen, nieuwe haaksteken en verrassende kleurencombinaties. creëren wel. Ideeën over patronen, nieuwe haaksteken en verrassende kleurencombinaties. Iedere avond pakte ik mijn haaknaald weer op, plofte ik op de bank vond ik weer rust om mijn nieuwe bedenksels te proberen en te maken.
Herken je dat?

Je hebt er even op moeten wachten, maar ik heb weer iets leuks voor jou ontworpen... Dit is het geworden... Kussen 'LILY'.



Ik weet het zeker... dit haakpatroon vind jij heerlijk om te haken! Een kussen om verliefd op te worden. Haak het in de kleuren die jij het allermooist vindt. Heerlijke zomerse tinten of kleuren die mooi in jouw interieur passen. 

Kussen 'LILY' wordt gehaakt in een tijdloze structuur. Gehaakt in 3 kleuren en 5 gelijke banen, waarbij de kleuren wisselen en gescheiden worden door 'bolletjes'-banden. Het kussen wordt in het rond gehaakt. En de franje maakt het kussen helemaal af. 

Het is écht een leuk en afwisselend project om te maken. Ook wel met een beetje uitdaging, maar met het duidelijk beschreven patroon weet ik zeker dat het jou ook lukt.

Het digitaal haakpatroon biedt: • Meer duidelijke stap-voor-stap kleurenfoto's • Duidelijke beschrijving haaksteken en -patroon • Haakschema's van patroon én gebruikte steken • Goed leesbaar en professionele opmaak • 12 Pagina's (slechts 6 pagina's om te printen) • Direct in je mail, downloaden en haken... voor maar € 4,95!


Nieuwsgierig naar de andere patronen? Je vindt ze in de webshop.

P.S. Zin in iets leuks? Aanstaande zaterdag ben ik Zoetermeer voor de workshops Olle/Pippa en filethaken. Kom even langs... of nog gezelliger, doe mee! Kijk anders even in mijn 'agenda' voor de overige workshops en evenementen.

Blok weven

$
0
0

Heb jij zaterdag 1 juni al iets in je agenda staan? Kom ook naar het Zeeuwse Brei- en Haakfestival! 

Zin om inspiratie op te doen, ervaringen te delen en nieuwe technieken te leren? Dan is dit de plek om de zaterdag na Hemelvaartsdag naartoe te gaan. Verwacht geen beurs of markt. Natuurlijk worden er wel mooie garens, patronen en andere handwerkbenodigdheden verkocht die dag. Maar toch is het anders. Meer als een uit de kluiten gewassen brei- en haakclub. Lekker samen haken en breien. Mini-workshops volgen. En bekende bloggers en ontwerpers ontmoeten.

Ik ben er ook bij en ik heb er ontzettend veel zin in! 

Ik neem inspirerende voorbeelden mee, de nieuwste haakpatronen (print) en... je kan een unieke mini-workshop bij mij volgen: Blok Weven! 

Ik waarschuw je alvast. Dit is echt verslavend!
Weven wordt veel in Scandinavië gedaan. In de lange, donkere wintermaanden worden nieuwe kleden geweven. Van handgekleurde wol of repen stof. Vaak afkomstig uit kleding die niet meer gedragen wordt. Het lijkt een ingewikkelde techniek. En een weefraam of weefgetouw aanschaffen is toch kostbaarder dan een haaknaald. En bovendien... waar laat je het! Mede door de tijd die het kost om een project te maken en grote weeframen is het niet aantrekkelijk om te doen. 
Maar het kan ook anders. Je kan ook weven in het klein. Blok weven! Lekker handzaam, overal te doen en vooral leuk om tussendoor te maken. Want het kost je niet een hele winter (of zomer!) om het af te ronden. Weef thuis op de bank, in je tuinstoel of op de camping! 

Het enige wat je nodig hebt zijn wat blokjes hout. Dit wordt jouw borduurraam. Dun of dik, klein of groot. Het maakt niet zoveel uit. En verder een stompe (borduur)naald, garen en een schaar. Je kan in één kleur weven of met verschillende kleuren. In één soort garen of juist een combinatie van verschillende garens, maakt niet uit of ze van dezelfde dikte of juist niet zijn. En dan weef je vervolgens de mooiste patronen. 

Echt... als je er één hebt gemaakt, weet je meteen al dat je er nog één wilt maken. Dat je het motief net even anders gaat maken. Dat je net iets andere garens gaat gebruiken. En voor je het weet, heb je verschillende blokjes geweven. Deze kunnen samen een prachtig kunstwerk aan de muur vormen. Of plaats ze in een mooie glazen pot! 

Wil je een Handwerkjuffie mini-workshop ‘Blok Weven’ volgen, schuif gezellig aan als er plek is. Helemaal GRATIS! 

Je betaalt alleen een kleine vergoeding van 5,- euro voor de benodigde materialen en patroon.

Ben je al eerder in Zeeland geweest? Dan weet je hoe geweldig dit festival is. Voor mij is het de eerste keer, maar ik kijk er echt naar uit om hierbij aanwezig te mogen zijn. Van 11 tot 16 uur kun je terecht op de Markt in Arnemuiden voor de winkel ‘Atelier Jaffari’ (Ook wel bekend van het blog ‘Blij dat ik brei’). Geniet met vele anderen van samen handwerken. En ontdek nieuwe technieken en draadjes.
Zeeuws Brei- en Haakfestival op een rij:
> Wanneer? Zaterdag 1 juni
> Waar? Op de Markt, Arnemuiden
> Hoe laat? 11.00 - 16.00 uur
> En...? De toegang is GRATIS
> Meer info? Klik hier!
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
PS. Heb je mijn nieuwste haakpatroon ‘LILY’ al gezien?  

Ik weet het zeker... dit haakpatroon vind jij heerlijk om te haken! Echt een kussen om verliefd op te worden. Kussen ‘LILY’ wordt gehaakt in een tijdloze structuur van diverse steken. Het is écht een leuk en afwisselend project om te maken. Met het duidelijk beschreven patroon en heel veel stap-voor-stap foto’s weet ik zeker dat het jou ook lukt. 

Digitaal haakpatroon kussen ‘LILY’ bestaat uit12 pagina’s (slechts 6 pagina’s om te printen). Direct in je mail, downloaden en haken voor maar € 4,95!

De nieuwe klassieker... Deken Sterre

$
0
0

Heb je dat ook?

☆Dat je iets wilt haken zonder steeds het patroon erbij te pakken?
☆Iets wilt haken waar je niet hoeft te tellen? 

☆Iets maken wat je makkelijk mee kan nemen? 
☆Een deken wat tijdens het haken niet te zwaar is of te warm? 
☆In één kleur, maar ook niet te saai?

Deze! Deze deken wil je maken! 

Dit is ☆DEKEN STERRE☆. 
Dit haakpatroon van Handwerkjuffie is een klassiek patroon in een eigentijds jasje. Gehaakt in zogenaamde ‘filetsteek’ en komt het mooist tot zijn recht als je het in één kleur haakt. 


De deken bestaat uit 3 gelijke banen, zodat je niet een hele lap op schoot hebt liggen en wat je makkelijk mee in de auto of caravan kan meenemen. Daarna haak je de banen aan elkaar tot een grote deken. Om het af te maken, haak je er een mooie rand omheen. De fraaie franjerand maakt de deken extra bijzonder. 


Kies jouw favoriete kleur. Of in prachtig donkerblauw zoals Arianne ook deed. Ze schreef er ook een blog over. Echt Arianne (Crearies), ik vind hem waannzinnig mooi geworden! Trots op je!!


Een groot project maar toch afwisselend en eenvoudig, ook voor de beginnende haaksters onder ons door de duidelijke beschrijving en de stap-voor-stap foto’s. Echt waar! En... hij is verslavend. Veerle heeft er zelfs al 8 gehaakt, vertelde ze.

Zeeuwse brei- en haakfestival 2019

$
0
0
Wanneer heb jij voor het laatst op de stoep zitten haken? 

Ik afgelopen zaterdag. In alle vroegte ben ik op de eerste zomerdag van dit jaar naar Zeeland gereden. De auto vol met kussens, dekens, patronen en bollen wol en benodigdheden voor de workshop 'Blok weven'. De reden? Een hele fijne... ik mocht deelnemer zijn van het 4e Zeeuwse brei- en haakfestival in Arnemuiden. Wat was dat tof!


De wekker ging al vroeg. Gelukkig was het al licht buiten. In de winter zou ik er meer moeite mee hebben zo vroeg uit de veren te gaan. Maar deze keer niet. Had er al zoveel leuks over gehoord. En ook al is het voor mij aan de andere kant van Nederland... ik had het er graag voor over hier naartoe te gaan. Gelukkig reed mijn hubbie, zodat ik fijn verder kon haken tijdens de 2 uur durende autorit.
In Arnemuiden stonden we op de markt, onder de bekende klokken. De tenten stonden al klaar. De zon brandde al behoorlijk. Het beloofde een perfecte dag te worden. We hebben de kraam opgebouwd, de tafel gezellig aangekleed met Zweedse berkenmanden vol kleurrijke bollen, Dalarnapaardjes en blokjes hout voor de workshop. Kussens, dekens en andere haakfrutsels gedecoreerd en om 11.00 uur konden we dan van start. Gelukkig was mijn 'collega' - zoals een klant mijn hubbie noemde, mee voor ondersteuning en verkoop van haakpatronen.
De handwerksters stroomden het plein op. Vulden de tenten en workshoptafels en zorgden voor veel plezier, goede energie en gezelligheid. Helaas heb ik daarna niet veel meer gezien wat er allemaal op het plein gebeurde. Opgeslokt door deelnemers die een vergeten handwerktechniek als weven weer onder de knie wilden krijgen. En echt... wat een fantastische werkstukken kwamen er voorbij. Zo inspirerend! Veel verschillende patronen en verrassende kleurencombinaties. Ik word daar echt blij van. En jullie ook! Het was leuk om te doen en smaakte naar meer, hoorde ik jullie zeggen. Echt leuk!

Het weven werd door jong en oud gedaan. Ook 'juffen' die het graag wilden leren om het met de klas te kunnen doen. Wel kreeg ik de vraag wat je er nu eigenlijk mee kan. Blok weven. Zo'n houten blokje met weefsel.
Nou, dit:
• Ik wilde de deelnemers laten ervaren hoe leuk weven is.
• Omdat het leuk is om een vergeten handwerktechniek te leren, de traditie door te geven.
• Dat je niet persé een enorm weefgetouw nodig hebt om het te doen. Of andere dure materialen.
• Dat je waanzinnige patronen kan maken met diverse garens, lint, raffia en touw.
• Hoe meer blokjes je maakt en verzameld, hoe leuker het bij elkaar staat. Maak er bijvoorbeeld een wandcollage van, stop ze decoratief in een pot of leg ze in een schaal.
• Omdat het leuk is om tussendoor te doen, bijvoorbeeld als vakantieproject.
• Omdat het soms gewoon lekker is om iets te doen, iets te maken zonder doel. Gewoon... omdat je het leuk vindt.
Aan het eind van de dag zag  ik de dames veelal in de schaduw van de bomen zitten. Neergestreken op meegebrachte stoeltjes. Al dan niet met een tafeltje voor zich waar een verfrissend drankje op stond naast de handwerkprojecten die ze met trots wilden tonen aan de andere bezoekers. Lachend en pratend met elkaar, het brei- of haakwerk op schoot. Wat een geweldige sfeer!
Eind van de dag gingen de haakfrutsels en patronen weer in de auto en gingen we moe, maar voldaan en vol nieuwe energie weer naar huis. Het was een topdag, dankzij de organisatie van Jeanet (Bekend van 'Blij dat ik Brei') en al die lieve fijne dames die naar Arnemuiden waren gekomen. 


- - - - -
Was jij er niet bij? Hier kan je het blog van 'Blei dat ik Brei', de foto'sen het artikel van Omroep Zeeland terug kijken. Of kom op zaterdag 15 juni naar de Haak- en breipicknick in Kraggenburg. Ook lekker samen breien en haken in de buitenlucht!

Borduren in Zweedse kleuren!

$
0
0

Ik krijg vaak de vraag of het gehaakt is. Ja, klopt. Het is gehaakt. Maar ook geborduurd.

Met borduren kan je je haakwerk verfraaien. Je breiwerk trouwens ook. En ingewikkeld is het niet. Ook al ziet het er wel zo uit. De kracht zit hem in het herhalen van de steken. De juiste kleurencombinatie. En geduld.


Maar jee, wat kan je dan prachtige structuren maken. Of alleen een rand, een boord. Je fleurt jouw haakwerk er mee op. Maakt van iets 'saais' opeens iets heel bijzonders.

Deze etui is gemaakt door Handmade by Esther. Wat een ge-wel-di-ge kleuren. Typisch Zweeds!

- Fotocredits: Handmadebyesthernl

"Nou, de rits en voering was ff een dingetje maar het is me gelukt (geef mij maar een haaknaald). Blij met m’n nieuwe haaknaalden-etuitje. Er zullen nog wel meer van deze etuitjes volgen, want het is echt een leuk patroon om te maken!" - Esther

Het patroon MOLLY&MILL vind je in de Handwerkjuffie webshop.


- Fotocredits: Stéphanie Brouwer-Haytink, Zweden - 

- - - - -
* WORKSHOP SCANDINAVISCH BORDUREN* 

Liever meer steken leren kan ook. Zaterdag 22 juni geef ik bij Twee Steekjes Los in Hattem (tussen Apeldoorn en Zwolle) een WORKSHOP waar ik je alles uitleg over borduursteken op haakwerk. Opgeven kan bij de winkel

En... oh ja... wil je meteen beginnen? Neem dan een gehaakt lapje mee (ca. 10x10 cm, vasten). Kan je meteen aan de slag met borduursteken oefenen.

Kussen OLLE... in welke kleur haak jij?

$
0
0
"Je hoeft niet alles te doen wat de juf zegt."

Weet je wat zo leuk is van een hobby? Je kan er je eigen creativiteit in leggen. We zijn nou eenmaal niet hetzelfde. Jij haakt misschien los, een ander juist vast. Jij bent dol op katoen, de ander op een poezelig zacht wolletje. Jij bent dol op aardetinten? Van jouw haakvriendin kan het niet kleurrijk genoeg zijn.


Vaak zie ik dezelfde kleuren voorbij komen als ik gebruikte in het ontwerp. Dat is zo, zo gaaf. Mijn dag is weer goed :-). Want blijkbaar spreken mijn kleuren jou aan. Maar is dat ook echt wat bij jou past? Op jouw bank? Waarom kies je niet jouw lievelingskleuren? Waarom kies je niet iets wat echt bij je vloerkleed, bank en stoel past? 

We zijn allemaal anders en dat is juist goed. Zo blijf je uniek en kan je echt zeggen dat het jouw 'kunstwerk' is geworden.

Neem nou kussen OLLE.

Er zijn prachtige kleurencombinaties te verzinnen. Zoals in de proeflapjes. Of de voorbeelden hierboven. Mooie kleuren toch? En ook al ga je voor die ene combinatie, dan nog wordt het weer heel anders als je de kleuren in een andere volgorde gebruikt. Ik heb dat hier bijvoorbeeld gedaan bij kussen PIPPA. Dezelfde kleuren, maar anders toegepast. En weet je wat daar zo leuk aan is? Als je er een paar maakt, zijn ze verschillend (lees: niet saai om te haken) én... ze passen geweldig mooi bij elkaar! Is dat niet een tof idee?
- Kussen Pippa, dezelfde kleuren. Anders gecombineerd. -

Dat kan natuurlijk ook als je verschillende kussen patronen haakt. Bijvoorbeeld OLLE, PIPPA en het nieuwste ontwerp LILY. Kies één palet wat jij mooi vindt en voilá... een rustig geheel en passend bij elkaar.

Kussen OLLE wordt - volgens patroon - in 3 kleuren gehaakt. Maar Inge deed het anders. Bij gebrek aan voldoende garen haakte ze OLLE in 4 kleuren. Het korte tussenstuk kreeg de extra kleur. Superleuk idee.

OLLE is al veel gehaakt. 

Er zijn dames bij die er al 3, 4 of zelfs 5 gehaakt hebben. Niet zo gek, want het is een heerlijk patroon om te haken. Ter inspiratie deel ik hieronder een paar foto's:

Heb jij OLLEof de andere kussens al eens gehaakt? In de webshop vind je het patroon en heel veel andere leukerds om te haken!

- - - - -
Ik krijg vaak de vraag hoe je dat doet... met twee kleuren haken. Zaterdag 22 juni ben ik bij Twee Steekjes Los in Hattem (tussen Apeldoorn en Zwolle) waar ik in de ochtendworkshop je graag uitleg hoe OLLE en PIPPA kan haken. En 'smiddags geef ik de workshop Scandinavisch Borduren. Allebei kan natuurlijk ook ;-). Opgeven via de winkel. Tot de 22e. Leg je haaknaald en garen maar vast klaar!

- Fotocredits OLLE: o.a. Indeoudewerkplaats, alja.eskeschevalking, huisenhaak, elsgooddies, metstipjes -

BLOG #01 - Mijn nieuwe 'stuga'

$
0
0

Een jaar geleden hakten we de knoop door. Getrouwd en nog altijd wonend in twee huizen met ruim honderd kilometer ertussen. Hoogste tijd om alles en iedereen onder één dak samen te brengen.

Mijn droomhuis in Zweden bleek niet haalbaar. 

Althans niet nu. Iets met een thuiswonende dochter en opdrachten van manlief. Toch Nederland, maar niet zomaar een huis ergens.

De wens om vrij te wonen, dicht bij de natuur en bos stond nog bovenaan ons lijstje. En wellicht dichter bij ouders en kinderen. Het liefst een Scandinavisch houten huis. Maar die stonden dan weer niet op de plek die we op de kaart hadden geprikt.

Maanden van zoeken, rondjes rijden, huisjes kijken en bezichtigingen gingen voorbij. Tot in het voorjaar 'ons' huis voorbij kwam. 
Geen romantisch houten huis, niets wat aan Scandinavië deed denken. Behalve de grenen schrootjesplafonds. Geen droomhuis, maar een donkerbruin gedateerd huis.

Wél met een uniek uitzicht over de heide en direct aan het bos.






We kochten het en besloten er ons huis van te maken. Ons Zweedse huis. Bijna een half jaar zijn we dagelijks aan het slopen, verbouwen en inrichten geweest. Een periode waarin ik niet met handwerken bezig was. Wel met verf, behang en schuurmachine.

We creëren zelf wel een 'Zweeds huis'.

Langzaam zagen we het huis veranderen van een donkerbruin seventieshuis naar een bouwval. En van een bouwval naar een fijn, licht huis wat inderdaad wat invloeden heeft uit het Hoge Noorden. Zo werden de seventies schrootjes hergebruikt in houten wanden en lambrizering.





Onze vorige huizen werden verkocht. Net als de inboedel. Twee complete inboedels werden onder de loep genomen. Heel veel ging er weg en dat leek lastig. Aan sommige meubels leek ik gehecht. Had ik veel moeite voor gedaan om het te vinden of op te knappen. Maar ik deed het toch. En hoe meer er weg ging, hoe makkelijker het loslaten werd. 

Het is heerlijk om blanco te beginnen. 




Ik startte met een kleurenpalet en een moodboard. Scandinavisch design gecombineerd met een vleugje nostalgie. Alsof je zo een Zweeds houten huis in komt. Zachte, vergrijsde tinten in combinatie met hout. En vooral hygge.

Vanuit de ruimte die er - in mijn hoofd en huis - ontstond, zocht ik opnieuw bouwmaterialen als vloeren en tegels, meubels, accessoires bij elkaar. Overal. Op internet, Marktplaats, winkels en in de kringloop.  

Bij iedere aankoop vroeg ik mezelf steeds af:

- Past de kleur en materiaal?
- Doet het Scandinavisch aan?
- Voegt dit echt iets toe aan wat er al is?

Door heel kritisch te blijven ontstond er een evenwichtig interieur, waarbij de basis heel rustig is gehouden. En hoewel het nog lang niet klaar is, voelt het wel al steeds meer als een droomhuis.

 
Inmiddels zijn er verhuisdozen met wol uitgepakt. Is er weer ruimte ontstaan om andere dingen te doen dan alleen maar een huis verbouwen. Krijg ik de rust weer om creatief te denken. 

Nieuwe ideeën en nieuwe projecten.

Ik heb weer zin om lekker aan het werk te gaan en nieuwe Scandinavische ontwerpen te maken! Vanuit een nieuw huis en een inspirerende plek. Ook al is het niet vanuit Zweden...


Je las een blog van Handwerkjuffie

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van memorydekens en handwerkpatronen. 

Nieuwe blogs in je mailbox? Schrijf je in en ontvang ook direct een gratis breipatroon.
Wat ook mag, is doorklikken naar mijn andere pagina's: 

Wat ik doe:
  
> Haakpatronen - shoppen, downloaden en direct aan de slag
> Memorydekens - ontwerpen van een dierbare troostdekens
> Workshops - als je zin hebt in een inspirerende en creatieve middag
En verder:

BLOG #03 - Memorydeken Frank

$
0
0

'We hadden net een dochtertje en het werd tijd voor een nieuw huis. Een heerlijke plek waar ze straks fijn buiten zou kunnen spelen. We verhuisden en woonden er net een paar maanden met plezier, totdat mijn man plotseling overleed. Nu wil ik graag voor mijn dochtertje een troostdeken laten maken. Kan je dat?'

Zo blijft zij hem herinneren, ook als ze later groot is. 

Achter iedere deken die ik maak gaat een verhaal schuil. Ik luister en probeer mij in te denken hoe het geweest moet zijn. Ik zie de kleding. De kleuren. De stijl.



Door de kleding te 'lezen' leer ik de persoon kennen. Probeer ik te voelen wie hij was, waar hij van hield. Dat wil ik in de memorydeken laten terugkomen.

Door de kleding leer ik iemand kennen, ook al is hij er niet meer.



Als een heuse wetenschapper onderzoek ik het kledingstuk op bijzondere kenmerken.

Ik sorteer de truien op kleur. Schat in wat de kleurverhouding wordt en begin te knippen. Vierkante lapjes met details uit de kleding. Een kraag, borstzakje, sluiting, boord en label. Soms een bijzonder detail als stiksel of split.

Daarna kan de naaimachine tevoorschijn komen en naai ik de lapjes aan elkaar. Ik stuur mijn klant een foto van de aan elkaar gestikte lapjes. 'Het lijkt misschien wat hobbelig, maar dat komt door de diverse materialen die gebruikt zijn. Straks, als de deken is doorgestikt, ziet het er mooier en strakker uit.' En

in het echt komt het mooier over dan op de foto.

Het spelden van de verschillende lagen is een secuur werkje. Daarna begint het doorstikken. Hierdoor begint het echt een deken te worden. Krijgt het meer dikte en wordt het een strakker geheel. Vervolgens maakt de rand het helemaal af.

De deken wordt opgehaald en mijn klant is ontroerd bij het zien van de deken. Door herinneringen die weer tot leven komen, maar ook door de tastbare deken. Niet langer hoeft de kleding verstopt te zijn in een doos...

Ze is er heel blij mee. Voor haarzelf en haar dochter...




Je las een blog van Handwerkjuffie

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van memorydekens en handwerkpatronen. 

Nieuwe blogs in je mailbox? Schrijf je in en ontvang ook direct een gratis breipatroon.
Wat ook mag, is doorklikken naar mijn andere pagina's: 

Wat ik doe:
  
> Haakpatronen - shoppen, downloaden en direct aan de slag
> Memorydekens - ontwerpen van een dierbare troostdekens
> Workshops - als je zin hebt in een inspirerende en creatieve middag
En verder:



BLOG #04 - 10 Tips voor meer 'Hygge' in huis

$
0
0



'Wel eens van gehoord? Hygge (Spreek uit als huuge)? Het is een Deens woord wat zoiets betekent als gezelligheid en knusheid. In Denemarken wordt het beschouwd als een van de belangrijkste uitdrukkingen. Het heeft te maken met sfeer, gezelschap, interieur, kleding en ook eten en drinken.'

Hygge is een comfortabele sfeer creëren waarin je je optimaal gelukkig voelt.

Het is dus een breed begrip. Maar 'hygge' wordt vooral thuis - of rondom huis - ervaren.

Onlangs verhuisden we naar een nieuw huis. En zo'n verhuizing of verbouwing biedt nieuwe kansen. Nieuwe kleuren op de muur, andere meubels, een andere sfeer. Wat voor mij voorop stond is meer 'Hygge' in huis. 

Ik wilde er een gezellig huis van maken, waar het fijn is om te zijn. Een huis waar ieder zich kan ontspannen. Een huis waar je je fijn en gelukkig voelt. Waar onze - uitwonende - kinderen graag naartoe willen komen. 

Om 'hygge in huis' te creëren zijn een aantal elementen essentieel. 

In eerste plaats je 'mindset'. Want zonder de juiste gedachten is het lastig om de juiste sfeer te maken. Wél draagt 'hygge' ertoe bij dat je nog meer positieve energie en ontspanning krijgt. Ik heb 10 tips voor jou en deel ze graag met je, zodat ook jij een 'hygge' huis - of thuis - kan maken! 

Breng meer 'Hygge' in huis10 Tips om van je huis een thuis te maken




Tip 1 - Kies alleen dingen waar je echt van houdt


Hoe langer je in een huis woont, hoe meer spullen je verzamelt. Van meubels tot woonaccessoires. Maar ook een teveel aan rommel. 

We verhuisden naar het nieuwe huis vanuit twee woningen. Alles dubbel. Dan is het duidelijk. Eén van de twee moest gewoon weg. Zo groot is  het niet en je kunt nu eenmaal niet alles bewaren. 

Maar er was nog iets. Sommige meubels en accessoires in het oude huis vond ik leuk. Was ik aan gehecht. Maar op de een of andere manier paste het nu niet meer. Niet bij het huis. Niet bij de omgeving. Niet meer in deze tijd. Maar vooral niet meer bij mij. Of ons. 

Bekijk je huiskamer opnieuw alsof je er voor het eerst bent. 

Begin met een selectie te maken. Waar word je blij van en waar wil je eigenlijk al heel lang afstand van doen. Verwijder alles wat je niet meer gelukkig maakt. Of zet het op een andere plek. In een andere opstelling of combinatie. Misschien past die vaas niet meer bij je bank, maar staat hij wel leuk in de slaapkamer. Of wilde je er toch al een tijdje van af.

Door op te ruimen, spullen weg te doen of te vervangen maak je van je huis echt jouw droomhuis. Hoe lastig het ook kan lijken, het geeft echt nieuwe energie waar je blij van wordt!



Tip 2 - Meubels en accessoires met een verhaal


Onlangs kocht ik een nieuwe Zweedse eetkamerstoel. Van de vorm en kleur werd ik helemaal blij. Hij paste perfect in de sfeer die ik voor ons nieuwe inrichting bedacht had. Vol trots en blij met mijn nieuwe aankoop kwam ik thuis. Mijn moeder kwam kort daarna op de koffie en trots liet ik het stoeltje zien.

'Wat moet je met die oude stoel. Hij is wel een beetje beschadigd. Je ziet het blanke hout er doorheen. Ga je hem nog schilderen?' Nee.

Het is juist mooi als je ziet dat iets 'geleefd' heeft.

Niet alles in huis strak en nieuw is. Een meubelstuk of accessoire met een verhaal. Of het nu tweedehands is, uit de kringloopwinkel of van je oma komt. Vintage spullen of niet meer helemaal perfecte elementen maken je interieur levendig. Zolang jij er maar blij van wordt en het past in jouw huis.

Maar pas wel op. Een teveel aan doorleefde elementen kan het interieur rommelig en oudbollig maken. Zo hier en daar een element maakt het minder steriel en meer gezellig. Meer 'hygge'.



Tip 3 - Breng buiten naar binnen


Vanuit onze woonkamer zie ik het bos. Nog meer dan toen we het huis kochten. Ik wilde nog dichter bij de natuur zijn. En omdat we toch aan het verbouwen waren, kwamen er openslaande deuren. Zo stap ik letterlijk vanuit de woonkamer het bos in.

Natuur in huis brengt balans en rust.

Nu woont niet iedereen in of bij het bos. Maar elk stukje natuur wat je kunt vinden, kan je je huis inslepen. Dennenappels, takjes, bladeren, bessen of planten. Pluk bloemen uit de berm. Koop een wilde bloemen boeket in de winkel. 

Of decoreer hier een daar een schapenvacht.



Tip 4 - Spullen van hout


Mijn droom was zo'n Zweeds roodhouten huis. Ook van een blokhut in de Alpen word ik blij. Het heeft iets gezelligs, zo'n houten huis. Of misschien is het wel het hunkeren naar nostalgie.

Houten spullen hebben gewoon iets. De geur, textuur en het natuurlijke.

Helaas is ons huis van steen. Niks hout, behalve de plafonds van schrootjes. Tenminste. Tot voor kort. Inmiddels zijn ze verwijderd en hergebruikt in houten wanden. Zo'n wand leeft meer en geeft meer sfeer dan een glad gestucte wand. 

Het past ook beter bij Scandinavisch wonen.

Maar denk ook aan een kast van hout, krukje of een tafelblad waar je de structuur van de planken voelt. Verbrand hout in de open haard, het licht kraken van een vloer, houten speelgoed en rieten manden. Het is vooral de geur en structuur van natuurlijke materialen. Het voelt fijn en warm.



Tip 5 - Vlammen en vuur


Uren kan ik kijken naar het vlammenspel van een houtvuur. De vlammen die telkens anders lijken, het gloeien van de houtblokken en de warmte die het uitstraalt. Ik hou er van. Of het nu een kampvuur in de natuur is of een haard in huis. En ik ben vast niet uniek hierin.

Een open haard is het kloppend hart van je huis.

Of het nu een open haard of kachel is, het straalt warmte uit. En rust. Het is de plek waar je graag bij wilt zitten. Alleen of samen. Een plek wat heerlijk knus voelt en saamhorigheid versterkt.

Eerder had ik slechts een videoband met een knapperend haardvuur. Het mag duidelijk zijn dat deze kachel daarom ook hoog op mijn wensenlijstje stond!



Tip 6 - Veel kaarsen


Net als een haard zorgen de twinkelende lichtjes en vlammetjes voor sfeer en gezelligheid. Niet één, niet twee, maar veel en overal. Van allerlei verschillende stompe kaarsen tot waxinelichtjes. Of wat dacht je van geurkaarsen. Brand ze iedere dag, ieder jaargetijde.

Het is simpel. Zonder kaarsen, geen hygge.

Kleine lichtjes brengen gezelligheid. Dat geldt ook voor verlichting. Geen felle plafondlampen, maar verlichting verdeeld over de ruimte. Warm geel licht, eventueel dimbaar. 



Tip 7 - Hoge aaibaarheidsfactor


Je houdt er van of niet. Maar ik heb ze in allerlei soorten en maten. Vachtjes. Zoals mijn zelf gevilte Veluws heideschaap vacht (zelf gevilt, dus dit schaap leeft nog :-)). Op de eetkamerbank, tuinbank, over een krukje en op de stoel in mijn werkkamer. En ja, ook op het bankje voor het huis.

Je wilt niet alleen een fijn huis zien, maar ook voelen.

Met je vingers over de houtstructuur van het tafelblad, de voegen van de handgebakken tegels, de structuur van een aardewerken vaas. Een vloerkleed. En ja, ook het aaien van zachte stoffen en de haren van de vachtjes.

Verwen je vingers en gebruik materialen en structuren afwisselend. Het aaien van je kat telt ook :-)

(Leuke kussens en zelf ook haken? > > > HAAKPATROON > > >)



Tip 8 - Veel kussens en warme dekens


Toen mijn zoon nog thuis woonde vroeg hij vaak 'Waar moet ik nou zitten?'. Hij vond dat er teveel kussen op de bank lagen. Hij heeft daar een punt. Ik ben gek op kussens. En dekens. In een handomdraai kan je de sfeer en kleuren in huis aanpassen. En ze zijn vooral ook praktisch. Lekker wegkruipen onder een deken...

Niet eens omdat je het koud hebt, maar vooral voor een knus gevoel.

In de winter onder een warme deken van wol, in de zomer - tijdens een frisse zomeravond - van een natuurlijk materiaal als katoen. Het is knus, voelt veilig en biedt - waar nodig - troost.

Kussens zijn niet alleen ter decoratie. Duik weg in de kussens, maak lekker een 'nestje' en ontspan. Leg je hoofd tegen een kussen bij een avondje 'Netflix'-en. Of bij het lezen van een boek. Kies kleuren en materialen die bij je interieur passen. En kies vooral op comfort.

Zacht en knus. Daar gaat het om. Een mandje met bollen wol naast de bank is ook 'hygge' ;-).



Tip 9 - Een fijn hoekje in huis


Mijn buurvrouw heeft zo haar eigen plekje aan de eettafel. Daar leest zij de krant, drinkt haar koffie en tekent ze. Op 'haar' hoekje van de tafel liggen haar tekenspullen wat schetsboeken. Het is haar hoekje. De plek waar ze het liefste zit.

Maak het jezelf comfortabel en 'claim' een plekje in huis. Jouw plek. 

Zelf heb ik meerdere plekjes, maar mijn schommelstoel in de erker is mijn favoriet. Ik kan er heerlijk naar buiten kijken, waar ik de vogels in het voederhuisje kan zien. Mijn mandje met haakwerk staat naast de bijzettafel. Daar staat meestal mijn beker thee. De kachel en woondekens vlakbij. En - als hij schijnt - heerlijk in de zon. Vooral in de winter een fijne plek.



Tip 10 - Een ontspannende hobby

Wat is er nu fijn om iets te doen - op een heerlijke plek waar je alles kan vergeten - waarbij je je helemaal kan ontspannen. Lees een boek, ga tekenen, pak een puzzel of... haal je haaknaald tevoorschijn en ga handwerken.

Handwerken is helemaal 'hygge'.

Het tikken van de naalden, de zachte bollen wol in een mandje naast je stoel. De aaibaarheid van je garens. Handwerken in een 'hygge'-huis is het prettigst met lekkere warme sokken aan, een comfortabele trui en een fijne sweatbroek. Een warm drankje erbij met versgebakken koek is de kers op de taart!

(Zoek je nog een nieuw patroon om te haken? Bijvoorbeeld een comfortabele shawl, Scandinavische kussens of een woondeken? > > > HAAKPATRONEN > > >)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Je las een blog van Handwerkjuffie

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van memorydekens en handwerkpatronen. 

Nieuwe blogs in je mailbox? Schrijf je in en ontvang ook direct een gratis breipatroon.
Wat ook mag, is doorklikken naar mijn andere pagina's: 

Wat ik doe:
  
> Haakpatronen - shoppen, downloaden en direct aan de slag
> Memorydekens - ontwerpen van een dierbare troostdekens
> Workshops - als je zin hebt in een inspirerende en creatieve middag
En verder:


BLOG #5 - Het is raar maar het is echt mijn vader

$
0
0

Memorydeken 'Patrick' met overhemden en stropdas

'Ik ken mijn vader niet anders dan met een overhemd en stropdas. Zowel thuis als tijdens werk. Hij was ook echt zuinig op zijn kleding. Wilde er onberispelijk uitzien. Mijn vraag is of je een memorydeken kan maken met overhemden en zijn favoriete stropdassen.'

De deken is voor mijn moeder, maar zelf wil ik hem ook af en toe lenen.Dit is niet de eerste herinneringsdeken die ik in opdracht maak. Inmiddels zijn er al ruim vijftig onder mijn naaimachine doorgerold. Met allerlei soorten kledingstukken. Truien, t-shirts, spijkerbroeken, lingerie en kolberts. Maar stropdassen heb ik niet eerder gezien. 

Jammer eigenlijk, want de zijdezachte en glanzende stoffen zijn prachtig om in een memorydeken te verwerken. Het geeft een rijke uitstraling. Voelt heerlijk zacht en vaak zijn de printje ook echt mooi!

De stof van de stropdas is heel kwetsbaar.

Het is geen enorm kledingstuk waar je veel 'lapjes' uit knipt. Daarom is voorzichtigheid geboden. Eerst wordt de stropdas voorzicht uit elkaar gehaald. Gestreken met een lauwe strijkbout en vervolgens voorzichtig verknipt. Vlak voordat de deken in elkaar gezet wordt. Waarom? 

Zo heb je het minste kans op rafelen. Bovendien is de stof ook kwetsbaar voor spelden. De gaatjes zou je immers kunnen blijven zien.

Deze deken is weer een plaatje geworden waarbij een balans is gevonden met de shirts en de dassen. Moeder en dochter waren heel blij. 'Het is raar maar het is echt mijn vader'. Zoveel details. Van kragen manchetten, boordjes en nog steeds herkenbaar... de stropdassen. Vooral door het verwerken van de 'puntjes' met voering in de deken.


En zelf een memorydeken maken kan ook!




In 6 lessen leert Handwerkjuffie je welke kleding je het beste kan gebruiken, over compositie en kleuren. Je leert hoe je netjes de lapjes en lagen aan elkaar kan naaien met een unieke herinneringsdeken als resultaat. Om een leven lang te koesteren! Ook als je niet zo'n talent bent achter de naaimachine!


De 6 Masterclass digitale naailessen:

• Les 1. Kleding & kleur

• Les 2. Lapjes knippen

• Les 3. Van lapjes tot lappendeken

• Les 4. Laag voor laag aan elkaar
• Les 5. Doorstikken
• Les 6. Rand en hoeken maken


Je las een blog van Handwerkjuffie

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van memorydekens en handwerkpatronen. 

Nieuwe blogs in je mailbox? Schrijf je in en ontvang ook direct een gratis breipatroon.
Wat ook mag, is doorklikken naar mijn andere pagina's: 

Wat ik doe:
  
> Haakpatronen - shoppen, downloaden en direct aan de slag
> Memorydekens - ontwerpen van een dierbare troostdekens
> Workshops - als je zin hebt in een inspirerende en creatieve middag
En verder:

BLOG #6 - Warme wintershawl met een Noors randje

$
0
0

[Pre-order] Haakpatroon 

'Nordic Nora Shawl'


Handwerken is ontspannend. Het maakt je hoofd leeg, zorgt voor rust. Het is fijn om iets te maken met je handen. En als dat dan lukt wordt je er blij en gelukkig van. Dat heb je weer mooi gemaakt! Ontwerpen, iets nieuws bedenken, is een heel ander verhaal.

Om te kunnen creëren heb je innerlijke rust nodig.

Rust in huis. En rust in je hoofd. Zo kan ik bijvoorbeeld slecht 'creëren' als ik weet dat de boodschappen en de was nog gedaan moeten worden. Of een kozijn schilderen. Verhuisdozen uitpakken. 

Onlangs zette ik de doos met projecten van vorig jaar op mijn werkkamer. Allerlei verschillende projecten, verschillende steken en allemaal weer anders van kleur. Toch zijn er maar weinig afgemaakt. Logisch ook, want de afgelopen maanden heb ik verschillende verhuizingen achter de rug, tientallen verhuisdozen in- en uitgepakt én ook nog een huis gerenoveerd. 

Nu het bouwstof is neergedwarreld en het huis weer op een huis begint te lijken, komt de rust weer terug. Mijn hoofd zit niet meer vol met zaken die geregeld moeten worden. Er komt weer ruimte. Ruimte om mijn haaknaalden weer tevoorschijn te halen. Ruimte om te kijken met welk garen en kleuren ik aan de slag wil. Ruimte om iets nieuws te bedenken.


Wel 5 keer ben ik opnieuw begonnen.

Ik wilde wel, maar het lukte nog niet. Soms had ik toch nog teveel afleiding. Haakte ik een recht patroon, terwijl ik dit keer toch echt een omslagdoek wilde ontwerpen. Bleek de steek niet geschikt voor het garen. Of de haaknaald niet geschikt voor de steek. Dus toch weer uithalen en opnieuw.

Bij de vijfde poging zat ik er weer helemaal 'in'. In alles voelde ik dat dit de juiste steek was voor de de omslagdoek. De steek, waarin de grijs-witte Noorse sokkenwol ook fantastisch tot zijn recht zou komen. Sokkenwol? Ja, waarom niet. Het is een heerlijk zacht en fijn garen. Niet alleen om herensokken van te breien, maar dus ook om een mooie omslagdoek van te haken.

Een omslagdoek in grijs; om rust mee te vinden en je veilig mee te voelen.

Een basisstuk in je kast, zodat je hem veel kan gebruiken. Lekker op de bank als je je wilt opwarmen. Op de fiets naar je werk. Of om even om te slaan als je naar buiten gaat. 

Grijs wordt vaak als 'saai' beschouwd. Of niet te uitbundig. Veilig. Grijs is een mengeling van zwart en wit. Nog het een, nog het ander. Een 'kleur' waar je je ontspannen en comfortabel bij voelt. Misschien was dat onbewust de reden waarom ik voor de basis in deze kleur koos. Samen met twee accentkleuren; rood en wit.

Een kleurencombinatie met een vleugje Scandinavië er in verwerkt.

Witte randen geven de shawl kleur. Alsof er opengewerkt bandjes tussen de grijze vlakken zijn gemaakt. Hier en daar met een rood 'koord' doorweven. Het reliëf bij de brede band geeft een prachtig effect.

En dan de geblokte boord. In twee kleuren, stevig en aan beide kanten gelijk. Afgemaakt met decoratieve kwastjes, zoals je ze veel in Scandinavië tegenkomt (op een muts, aan wanten, kussenhoezen en ga zo maar door).

In deze shawl zijn 3 kleuren en wel 5 verschillende patronen verwerkt. 

En de individuele patronen zijn ook toe te passen zijn op jouw andere haakprojecten.


Digitaal haakpatroon 'Nordic Nora Shawl'> > > Pre-order




Inmiddels is de 'Nordic Nora Shawl' af. Alleen nog verder met het patroon uitwerken, zodat jij hem ook kan maken. Het haakt namelijk heerlijk wegen is te leuk om niet te delen. 


In het haakpatroon zal een duidelijke beschrijving komen van het haakpatroon, uitleg van de verschillende en gebruikte steken, veel stap-voor-stap foto's en diverse haakschema's. En.... een link naar diverse instructievideo's. Een haakpatroon wat zowel voor de beginnende als gevorderde haakster geschikt is.

Vrijdag 7 februari verschijnt het Nederlandse digitale haakpatroon in mijn webshop. 

Maar... Je kan het haakpatroon alvast bestellen in de webshop. Zodra het beschikbaar is, ontvang jij hem als eerste in je mailbox! 


En het garen? Ik gebruikte Noorse sokkenwol Markoma (Scheepjes) voor de omslagdoek.
7 bollen grijs/wit (6849), 2 bollen roomwit (6861) en 1 bol rood (6858). 



Je las een blog van Handwerkjuffie

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van memorydekens en handwerkpatronen. 

Nieuwe blogs in je mailbox? Schrijf je in en ontvang ook direct een gratis breipatroon.
Wat ook mag, is doorklikken naar mijn andere pagina's: 

Wat ik doe:
  
> Haakpatronen - shoppen, downloaden en direct aan de slag
> Memorydekens - ontwerpen van een dierbare troostdekens
> Workshops - als je zin hebt in een inspirerende en creatieve middag
En verder:


BLOG #7 - Babydeken Bente

$
0
0

'Babydeken Bente... voor baby of op de bank'


Onlangs kwam mijn moeder even koffie drinken. Ik was net de laatste rand van de 'Nordic Nora Shawl' aan het haken. Een heerlijke omslagdoek… zacht, comfortabel, subtiel en basic. 

Mijn moeder haakt ook. Vooral samen met dames op leeftijd tijdens hun wekelijkse haakochtend in het buurtcentrum. De dames haken vooral voor het goede doel. En nu staan al een paar weken babydekens 'op het menu'.


'Wat een leuke steek. Zou ook mooi zijn voor een babydeken. Wat denk jij?'


'Ja, waarom niet. Probeer het gewoon eens.' 


Dus ging mijn moeder met het patroon van de shawl en een tas vol garen naar huis. De dagen daarna kwam ze regelmatig weer langs om haar werk te laten zien. Zo enthousiast en leuk vond ze hem om te maken en nog geen week later kwam ze terug met deze deken. 


Een 'lowbudget' deken...Gehaakt van 6 bollen Royal, Zeeman. 6 Euro! En ik vind hem super geworden!


Te mooi om niet te delen.


Ze was ontzettend trots op het resultaat. En terecht. Dus deelde ik een foto van de deken op social media. Hetzelfde patroon, maar dan als deken. Simpel, toch?


De gebruikte reliëfsteken, de sierranden en de blokjesboord zijn gelijk aan de steken in de shawl. Echter wordt de omslagdoek in een driehoek punt gehaakt, en de deken in een rechte vorm. Ten onrechte ging ik er van uit dat jij dat ook makkelijk kon 'vertalen'. Maar zo simpel blijkt het soms niet.


Steeds vaker kreeg ik de vraag of ik het kon uitwerken naar een patroon. 


En goed nieuws... na wat aanpassingen en nieuwe foto's is het digitale haakpatroon klaar! Ik ben benieuwd wat je er van vindt. Ook als je geen baby hebt, is het een leuk patroon om te maken. De deken is namelijk eenvoudig aan te passen - en beschreven - aan de afmeting die je wel graag wilt zien. 


Waarom maak je er bijvoorbeeld geen fijne woondeken van?

Digitaal haakpatroon 'Babydeken Bente'


In het haakpatroon vind je een duidelijke beschrijving van het haakpatroon, uitleg van de verschillende en gebruikte steken, veel stap-voor-stap foto's en diverse haakschema's. Het is geschikt voor de beginnende en gevorderde haakster.


Het Nederlandse digitale haakpatroon staat nu in mijn webshop. 


Bestel, download en meteen aan de slag! En het garen? Deze deken is gehaakt met 6 bollen Royal (Zeeman); 3 bollen mint, 2 bollen wit en 1 bol lichtgrijs. Een ander garen kan natuurlijk ook!

JA! Dit patroon wil ik haken! > > 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


DIGITAAL HAAKPATROON
‘Nordic Nora Shawl’


‘Nordic Nora’ is een heerlijke omslagdoek geworden… zacht, comfortabel, subtiel en basic. Een winterse warme shawl met een Noors randje. En vooral Scandinavisch!

Het is echt een fijn patroon om te haken. Of je nu een beginnende haakster bent of een echte pro. 

Het is afwisselend en je leert wel 5 soorten steken te haken, van een reliëf steek tot bijzondere randen.

Patroon Nordic Nora Shawl > 



Je las een blog van Handwerkjuffie

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van memorydekens en handwerkpatronen. 

Nieuwe blogs in je mailbox? Schrijf je in en ontvang ook direct een gratis breipatroon.
Wat ook mag, is doorklikken naar mijn andere pagina's: 

Wat ik doe:
  
> Haakpatronen - shoppen, downloaden en direct aan de slag
> Memorydekens - ontwerpen van een dierbare troostdekens
> Workshops - als je zin hebt in een inspirerende en creatieve middag
En verder:


BLOG #08 - 50x GRATIS granny square haken

$
0
0
- Granny square | haakpatroon 23 -

50x GRATIS Granny Square haakpatronen

Misschien herken je het wel. Avonden heb je heerlijk zitten haken aan een project en opeens is het af. Je hebt genoeg ideeën wat je hierna op de naald zet. Maar met welke begin je? Welk garen ga je hiervoor gebruiken? En weer in de kleuren waar je het liefst mee haakt of deze keer toch in andere kleuren dan je gewend bent. Je bent aan het dwalen, terwijl je het liefst weerzit te haken.

Tussen twee grote haakwerken door haak ik graag vierkantjes.

Vierkantjes haken zijn leuk. Het is klein en te overzien. Gewoon zomaar... om iets uit te proberen en toch bezig te zijn. Of om er een heel nieuw project van te maken. Bijvoorbeeld een etui, kussen, deken, shawl of zelfs een vest. Het leuke is ook dat je er niets voor hoeft te kopen. Met wat restjes wol kan je al snel iets leuks maken. 'Vierkant'? Het kan overigens ook rond zijn. Rechthoekig of een driehoek. 

Granny squares zijn oorspronkelijk bedacht om je restjes mee op te maken. 

'Granny' (=oma) haakte en breide sokken en truien voor de hele familie. En van het garen wat overbleef haakte ze een sprei voor de koude winterdagen. Geen verspilling van garen en nuttig! Nu worden de granny squares vaak gehaakt in de kleuren passend bij het interieur. Ook niet gek, maar dan nog kan je je restjes gebruiken en eventueel een nieuwe bol toevoegen in je favoriete kleur.

Sinds ik haak, heb ik als veel inspiratie opgedaan en verschillende vierkantjes gehaakt. Hetzelfde patroon in andere kleuren. Maar ook veel verschillende patronen. En garen. Want of je nu pure wol of katoen gebruikt, het effect is iedere keer weer anders. Er is zoveel mogelijk.

Ieder lapje is een kunstwerk op zich. Ieder lapje is weer anders.

Ik word er echt blij van. En terwijl ik zo'n vierkantje haak, ben ik in gedachten met het volgende project bezig. Denk ik rustig na over wat ik nu eerst wil haken. En in welke kleurencombinatie. Heb ik dat helder? Dan start ik vol enthousiasme met het nieuwe, grote project. 



Ik heb voor jou 50 GRATIS patronen van granny squares verzameld. 50 verschillende patronen, van eenvoudig tot meer uitdagend. Laat je gewoon inspireren. Gebruik een patroon wat je aanspreekt voor je eigen project. Of haak net als ik iedere dag een verschillende omdat het zo leuk is om te doen.
 
Maar eerlijk is eerlijk. Niet iedereen wordt hier blij van. In workshops zijn dit reacties die ik regelmatig hoor:

'Als ik met zoveel kleuren haak en dan al die draadjes moet afhechten, zakt de moed mij al in de schoenen. Het blijft bij mij jaren onafgewerkt liggen.'

'Ik vind het zoveel gedoe om dan al die lapjes aan elkaar te maken. Hoe doe jij dat?'

Hecht meteen de draadjes af. Als je granny gehaakt is, is het ook echt af!

Granny square zijn ontzettend leuk om te haken. Maar als je niet goed weet hoe je op een eenvoudige en snelle manier de draadjes kan verwerken, wordt het minder leuk. 


Via de link en ik laat je zien hoe je eenvoudig na direct iedere kleurenwissel de draadjes afhecht. Of op verschillende manieren de vierkantjes aan elkaar kan maken. 


Enthousiast geworden? Duik je wolmand in, kies je garen en leg je haaknaald vast klaar. Klik op de link hieronder en je vindt 50 gratis granny square haakpatronen. Wat houd je nog tegen?



TIP: DIGITAAL HAAKPATROON KUSSEN KVADRAT’

Nog meer granny's haken? In de webshop van Handwerkjuffie vind je haakpatronen met bijzondere vierkantjes en zeshoeken (hexagons). 
‘Kussen ‘Kvadrat’ is bijzonder door eenvoud. Gemaakt van ogenschijnlijk eenvoudige granny squares. Maar niets is minder waar!

De granny’s worden met meerdere kleuren in een toer gehaakt. En zo ontstaat een geweldig effect, waarbij de patronen in elkaar over lijken te gaan. De typische Zweedse hoekkwastjes maken het kussen tot een plaatje!' 
PATROON KVADRAT > >


Je las een blog van Handwerkjuffie

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van memorydekens en handwerkpatronen. 

Nieuwe blogs in je mailbox? Schrijf je in en ontvang ook direct een gratis breipatroon.
Wat ook mag, is doorklikken naar mijn andere pagina's: 


Wat ik doe:
> Haakpatronen - shoppen, downloaden en direct aan de slag
> Memorydekens - ontwerpen van een dierbare troostdekens
> Workshops - als je zin hebt in een inspirerende en creatieve middag


En verder:


BLOG #09 - Vertrouwen hebben in een dierbare deken

$
0
0

'Vertrouwen dat het meeste dierbare bezit een mooie herinnering wordt'

'Je bent niet de eerste die ik benader. Al eerder ben ik bij iemand geweest die memorydekens maakt. Maar ik voelde de klik niet. En wat zij maakte sprak mij minder aan. Je krijgt maar één kans, weet je. En dan moet het goed voelen. 

Vertrouwen hebben in degene die een deken van de kleding van mijn overleden man gaat maken. Ik vind het reuze spannend, maar bij jou voelt het goed.'

Jasmijn kwam met een grote doos kleding naar mij toe. Een uur had ze in de auto gezeten. Opsturen was voor haar geen optie. Stel je voor dat het kwijt raakt. En ze wilde mij graag ontmoeten voordat ze de opdracht gaf om een deken te maken. 
Ze zei dat ze het heel spannend vond. Nee, niet de ontmoeting met mij. Maar wel om de voor haar zo dierbare kleding uit handen te geven. Het enige tastbare wat ze nog van haar man had. 

Geld was niet degene wat voor haar de doorslag gaf. De afstand ook niet. 

Wel het vertrouwen dat het goed zou komen. En dat er een mooie en blijvende herinnering zou komen.

Eerst maar koffie. En ondertussen vertelde ik haar hoe ik te werk zou gaan. Eerst zorgvuldig de kleding sorteren op kleur, daarna ieder stuk opnieuw bekijken en de bijzondere details uitknippen tot lapjes. Ik kon haar een deken laten zien waar ik op dat moment aan werkte. Niet de eerste, want ik maakte er al bijna vijftig. Masterontwerpster in memorydekens.


'Wow... dat is echt prachtig! Veel meer details dan dat ik op de foto's van je website zag. In het echt ziet het er veel mooier uit.' 

Echt mooi, maar ik voel er geen emotie bij.

En dat laatste begrijp ik heel goed. Een memorydeken is heel persoonlijk. Er is kleding in verwerkt welke alleen jij kent. Als het om kleding van een onbekende gaat, 'voel' je het niet. Wel had ik haar vertrouwen gewonnen en kreeg ik de opdracht.

Ik ging aan de slag en stuurde haar regelmatig foto's van het proces. Een aantal weken was de troostdeken klaar en stuurde ik haar de laatste foto's.
'Het is echt super mooi geworden. Ik kreeg er tranen van. Zoveel is herkenbaar!'

- Jasmijn - 


Ze kwam de deken ophalen en wilde het direct zien. 'Ik vind dit heel emotioneel. Ik herken echt ieder stukje. Zo bijzonder om dit allemaal zo bij elkaar te zien. Het is echt Bart! Echt, helemaal.

Zelf die lelijke korte broek die hij altijd aan had. Ook al was hij versleten, toch vond hij weer zo'n nieuwe met van die lelijke zakken. Maar het hoorde bij hem. En nu zie ik het terug in de deken. En die jasjes. Oh ja, dat t-shirt. En die broek. Deze had hij veel aan toen hij ziek werd....  Ik ben er echt heel blij mee. Heel blij dat ik dit heb gedaan.'

Ik vind het fijn dat ik haar vertrouwen heb gekregen. Dat ze blij is met hoe het resultaat geworden is. Het is een eer en ben dankbaar dat ik voor Jasmijn zo'n mooie en blijvende herinnering heb mogen maken. Wil je ook een memorydeken of -kussen laten maken? 

Hier vind je alle informatie: MEMORYDEKENS > 


En zelf een memorydeken maken kan ook!





In 6 lessen leert Handwerkjuffie je welke kleding je het beste kan gebruiken, over compositie en kleuren. Je leert hoe je netjes de lapjes en lagen aan elkaar kan naaien met een unieke herinneringsdeken als resultaat. Om een leven lang te koesteren! Ook als je niet zo'n talent bent achter de naaimachine!


De 6 Masterclass digitale naailessen:

• Les 1. Kleding & kleur

• Les 2. Lapjes knippen

• Les 3. Van lapjes tot lappendeken

• Les 4. Laag voor laag aan elkaar

• Les 5. Doorstikken

• Les 6. Rand en hoeken maken


Je las een blog van Handwerkjuffie

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van memorydekens en handwerkpatronen. 

Nieuwe blogs in je mailbox? Schrijf je in en ontvang ook direct een gratis breipatroon.
Wat ook mag, is doorklikken naar mijn andere pagina's: 

Wat ik doe:
  
> Haakpatronen - shoppen, downloaden en direct aan de slag
> Memorydekens - ontwerpen van een dierbare troostdekens
> Workshops - als je zin hebt in een inspirerende en creatieve middag
En verder:


BLOG #10 - MEMORYDEKEN... over de grens

$
0
0

'Ik rij liever wat verder, als ik zeker ben van een resultaat naar wens'

Yes... weer een memorydeken klaar. De eerste deken die de grens over gaat!

Ik vind dat echt supertof. Echt! Wie had ooit gedacht... dat ik troostdekens voor wildvreemden zou maken. Klanten uit alle hoeken van het land. En nu dus ook de eerste in België. Ik ben daar heel trots op. En dankbaar dat ik zoveel vertrouwen kreeg om dit te mogen maken.

Het begon ooit met een deken voor mijn dochter. Ze was uit haar vrolijke Oiliy kleding gegroeid. En wegdoen kon ik echt niet.

Zoveel leuke prints en bijzondere details. Ik werd er altijd zo blij van en het stond haar zo leuk! Dus besloot ik voor haar de kleding te verwerken in een deken. Voor later, als herinnering. Ze heeft en gebruikt het nog steeds, 13 jaar later.

Daarna kwam een eerste opdracht van een onbekende. Ze had het gezien op mijn blog en wilde een deken van babykleding.

Van het een kwam het ander. Hele verschillende dekens... van babykleding, overleden personen, een verzameling shawls die te mooi waren om afscheid van te nemen. Zelfs een deken voor Zeeman met hun collectie erin verwerkt als afscheidscadeau voor een collega.
Inmiddels staat de teller op 50. 50 Dekens vol mooie en bijzondere momenten. Voor klanten uit het hele land. Laatst zei een klant dat ze het niet erg zou vinden anderhalf uur in de auto te rijden. Als het gevoel maar goed zou zijn. En het resultaat naar wens.

En nu dus de eerste deken die naar België gaat. 


'WOOW !!! Zalig om naar te kijken. ZAAAAAAAALIG !!!!'

- Moeder van Miete - 

Een bijzondere herinneringsdeken voor een kleurrijke jongedame: Miete. Modestudent, veel fifties jurkjes. Ook shirts van haar hobbies en opleiding zijn er in verwerkt. Kleding waarvan het pijn deed om zomaar afstand van te doen. Vandaar de deken. Kleurrijk en vrolijk. 

Een herinnering aan een onbezorgde en avontuurlijke jeugd. 

De eerste reactie van de moeder van Miete? "WOW. Zalig om naar te kijken." Zo blij is ze met de deken. Of liever gezegd. Twee dekens. Teveel kleding, dus sorteerde ik de kleding in twee stapels en ging ermee aan de slag.

Liever twee mooie dekens, dan één minder fraaie.

Hoe die andere is geworden deel ik binnenkort met je. Ik ben blij met het resultaat. En trots dat deze deken de grens passeert. Op naar de volgende 50, op naar andere landen.

Hier vind je alle informatie: MEMORYDEKENS > 





En zelf een memorydeken maken kan ook!




In 6 lessen leert Handwerkjuffie je welke kleding je het beste kan gebruiken, over compositie en kleuren. Je leert hoe je netjes de lapjes en lagen aan elkaar kan naaien met een unieke herinneringsdeken als resultaat. Om een leven lang te koesteren! Ook als je niet zo'n talent bent achter de naaimachine!
De 6 Masterclass digitale naailessen:

• Les 1. Kleding & kleur
• Les 2. Lapjes knippen
• Les 3. Van lapjes tot lappendeken
• Les 4. Laag voor laag aan elkaar
• Les 5. Doorstikken
• Les 6. Rand en hoeken maken

Je las een blog van Handwerkjuffie

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van memorydekens en handwerkpatronen. 

Nieuwe blogs in je mailbox? Schrijf je in en ontvang ook direct een gratis breipatroon.
Wat ook mag, is doorklikken naar mijn andere pagina's: 

Wat ik doe:
  
> Haakpatronen - shoppen, downloaden en direct aan de slag
> Memorydekens - ontwerpen van een dierbare troostdekens
> Workshops - als je zin hebt in een inspirerende en creatieve middag
En verder:



BLOG #11 - Winterzon en wollige wanten

$
0
0

'Winterzon en wollige wanten'

Ben je weleens in de winter in de wit besneeuwde bergen geweest? Sneeuw tot waar je kan kijken, rotsige bergtoppen met een witte deken, de frisse en strakblauwe lucht... Heerlijk! Ik hou van de winter. Niet in Nederland, maar wel daar waar het écht winter is.

Onlangs was ik er weer een paar dagen. In Zwitserland om te skiën. Het heerlijk om je ultiem vrij te voelen op de ski's, op de top van de wereld. Zo voelt dat :-)!

Een paar dagen er voor bedacht ik dat het wellicht leuk zou zijn om wanten te haken. 
Passend bij de 'Nordic Nora Shawl', gehaakt in warme sokkenwol. Dus haakte ik een paar thuis. En een paar onderweg in de auto. Het leek mij namelijk wel leuk om ze inde sneeuw te fotograferen.

De eerste zonnige ochtend trok ik de ski's aan, zoefde naar beneden en keek ik rond naar eeen geschikte plek voor de foto's. Ha! Dat ingesneeuwde hekje met die bergen op de achtergrond leek mij wel wat. Dus terug naar beneden, haakwerk en tas met wol uit de auto en hup... weer naar boven. 

Helemaal afgeladen ging ik nog een keer de berg af, alsof ik net uit de supermarkt kwam... haha! Vervolgens zocht ik het hekje opnieuw, ski's en skikleding uit en rolden de bollen wol over de piste. Het was een komische en onvergetelijke ervaring. De eerste keer met wol en haaknaald de berg op! Handig is anders, maar je krijgt wel de leukste plaatjes.

Ik begrijp best dat je nu niet zit te wachten op wanten. 

Het voorjaar komt er aan en je wilt naar buiten. De deuren open en frisse lucht naar binnen laten. Blij worden van de zon en voorjaarsbloemen. Haken in vrolijke kleuren, fris en zonnig. Heb ik ook.

En toch laat ik de wanten wel even aan je zien. Ze zijn namelijk best leuk geworden. En makkelijker te maken dan de 'Svenska Vantar'. Daarna gaan ze tot het najaar de kast in ;-). 

Wel schrijf ik alvast het patroon van de 'Vantar Valle' voor je uit en komt het in de shop (Vantar is Zweeds voor wanten). Voor het moment dat het weer kouder wordt en weer voor 'winterproof' wollige wanten!


Je las een blog van Handwerkjuffie

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van memorydekens en handwerkpatronen. 

Nieuwe blogs in je mailbox? Schrijf je in en ontvang ook direct een gratis breipatroon.
Wat ook mag, is doorklikken naar mijn andere pagina's: 

Wat ik doe:
  
> Haakpatronen - shoppen, downloaden en direct aan de slag
> Memorydekens - ontwerpen van een dierbare troostdekens
> Workshops - als je zin hebt in een inspirerende en creatieve middag
En verder:
Viewing all 278 articles
Browse latest View live