Quantcast
Channel: Handwerkjuffie
Viewing all 278 articles
Browse latest View live

BLOG #12 | GRATIS haakpatroon 'SickSack'

$
0
0

'Restjes garen deken 'SickSack'

Een cadeautje van mij voor jou...Een GRATIS haakpatroon voor jou!! 

Want ik blijf het bijzonder vinden dat jij mij volgt of al een ander patroon van mij hebt gehaakt. En daarom wil ik graag iets terug doen.

Ook dol op wol? Dan houd je vast wel eens restjes garen over. Bewaar, verzamel en maak met dit eenvoudige haakpatroon een kleurrijke shawl, kussenhoes of deken! is makkelijk en leuk om te spelen met verschillende kleuren en garens.

Voor de beginnende haakster of de echte pro! 
Recycle, bespaar en maak een shawl, 
kussenhoes of deken met 'SICKSACK'
Haakpatroon met stap-voor-stap foto's, beschrijving en haakschema.
Kies je favoriete kleuren uit je restjes voorraad wol, katoen of acryl.
Maak de restjes garen deken 'SICKSACK' in één keer 
of haak stukje voor stukje tussen andere projecten door.
>
 Verder heb je nog een haaknaald passend bij je garen en schaar nodig. 
En natuurlijk zin om aan de slag te gaan!


Een haakpatroon voor beginners en de echte pro's. Van mij voor jou. Download nu en begin meteen. Veel haakplezier!



THIS FREE CROCHET PATTERN IS ALSO AVAILABLE IN ENGLISH (US/UK)









 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Je las een blog van Handwerkjuffie

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van memorydekens en handwerkpatronen. 

Nieuwe blogs in je mailbox? Schrijf je in en ontvang ook direct een gratis breipatroon.
Wat ook mag, is doorklikken naar mijn andere pagina's: 

Wat ik doe:
  
> Haakpatronen - shoppen, downloaden en direct aan de slag
> Memorydekens - ontwerpen van een dierbare troostdekens
> Workshops - als je zin hebt in een inspirerende en creatieve middag
En verder:

Article 0

$
0
0

6x Eindeloos dekens haken en je hoofd leeg maken.

Het zijn vreemde dagen... De lente begint en ieder jaar word ik weer blij als ik de blaadjes aan de bomen zie groeien, de bloembollen bloeien en de zon weer meer begint te schijnen. Deze lente zal het anders zijn. Gedwongen zelfisolatie. Minder naar buiten, meer tijd in huis doorbrengen. Wel blij worden van kleurige bolletjes in je kast en meer tijd om te haken.

Wat zijn nu heerlijke haakwerkjes waar je nu misschien meer tijd en rust voor hebt dan anders? Haakwerkjes waar je niet te veel over na hoeft te deken, want je hebt al genoeg aan je hoofd. Precies! Dekens haken. Ik selecteerde de vijf leukste gehaakte dekens voor je. Voor op de bank, als troost voor een zieke of straks voor de frisse zomeravonden.

De dekens kan je haken met allerlei materialen. Maak ze van katoen, acryl of wol. In één kleur of van garen wat je nog in de kast hebt liggen. Om je wat inspiratie te bieden, zet ik alle dekens die ik maakte voor je op een rij!

Alle dekens zijn eenvoudig aan te passen in jouw favoriete afmeting. En geschikt voor beginnende haaksters en echte pro's!

En als cadeautje... een GRATIS HAAKPATROON van de restjes garen deken. In Nederlands en Engels. Want restjes heb je altijd in de kast en kan je gewoon lekker doorhaken. Ook al mag je de deur bijna niet meer uit! Veel inspiratie en haakplezier!

6X VASTEN HAKEN...

$
0
0
 

Kan jij je het moment nog herinneren dat je leerde haken? Misschien leerde je het van je moeder of oma. Bij een handwerkgroep of via YouTube. De eerste steken waren saai. Je leerde het verschil tussen losse, vaste en stokjes. Maar het liefste wilde je meteen een patroon maken. Van die shawl, dat geinige beestje of ging je meteen een deken maken?

Je wilde iets maken wat je al eens had gezien. Je werd enthousiast en vond immers dat het nu echt tijd werd om het haken onder de knie te krijgen. Toch?

Haken is niet moeilijk. Het zijn slechts 3 steken die je leert: Losse, vaste en stokje. Daarna is het een kwestie van variëren en combineren. Met die 3 steken kan je de mooiste patronen en projecten maken!

Maar... ook met simpele steken kan je iets leuks maken. Ik zet bij deze de meest saaie en ondergewaarde haaksteek in het zonnetje. De vaste! 

Hieronder laat ik je zien wat je met een vaste kan doen. Het verschil zit hem inn de manier van insteken van je haaknaald. Welke lus pak je op? 

Het zit hem in de details, maar het effect is telkens heel anders. Maak eens een proeflapje. En verwerk het in een hoesje voor je telefoon, babydeken of kussenhoes!

Wat is een 'vaste'?
• Je steekt de haaknaald in de volgende steek • Sla de draad om de naald heen - van achter naar voren - en haal de draad op door de lus • Je hebt nu 2 lussen op de naald. • Sla de draad om de naald heen. • Trek de draad door beide lussen.
VASTE NO. 1

Deze vaste is de bekendste. Je steekt de naald in onder beide lussen van de volgende steek.


VASTE NO. 2

Met deze steek krijg je een ribbel effect. Hiermee kan je een leuke boord maken langs trui, wanten of muts. Je haakt iedere toer als volgt: Je steekt de naald niet in onder beide lussen, maar alleen in de achterste lus van de volgende steek. Aan de voorkant krijg je een randje.

VASTE NO. 3
Okey... deze vaste wordt gecombineerd met lossen. Hij wordt ook wel de 'granietsteek' genoemd. Haak tot einde toer 1 vaste, 1 losse en sla 1 steek over. Als je een lapje haakt en keert, eindig je met een vaste. In de volgende toer haak je ook 1 vaste, 1 losse tot einde toer, maar zijn de steken 'versprongen'. Je haakt de vaste om de losse uit de vorige toer.

VASTE NO. 4
Deze steek lijkt op NO. 2. Je haakt de ene toer alleen in de achterste lus, de volgende toer in de voorste lus van de volgende steek.

VASTE NO. 5
Dit geeft een waanzinnig effect! Als je een vaste haakt, haal je in eerste instantie de lus op en haakt de steek verder af. Nu haal je 2x de steek op. Eerst in de 'bestaande' opening (tussen twee steken), daarna in de 'nieuwe' opening. Daarna maak je de vaste af door de draad om de naald heen te slaan en in 1x door beide lussen te trekken.

VASTE NO. 6
Normaal haak je de steken onder de lus door tussen 2 steken. Nu niet. Je haakt tussen de pootjes van de 'V' in een steek. Deze vaste is minder rekbaar dan andere steken. Geschikt voor knuffels en mandjes bijvoorbeeld.

Zie je? Zelfs een eenvoudige steek als deze 'vaste' kan toch bijzonder zijn.

Hoe ruim je jouw hobbyruimte op en bewaar je jouw handwerkspullen?

$
0
0

In 10 stappen een fijne werkplek met meer rust voor creatie

Is jouw hobbykamer een rommeltje? Liggen jouw bollen wol en projecten waar je ooit aan begon door het hele huis? Vind je dat je niet zo vaak aan het handwerken bent als je zou willen? Omdat je de juiste benodigdheden niet kan vinden? Of heb je simpelweg teveel spullen? Heel herkenbaar. Had ik ook. 


Ik ben dol op alles wat met handwerken te maken heeft… wol, stof, lintjes en handwerkboeken. Je kan mij niet blijer maken dan met deze creatieve spullen. Ik verzamelde, kreeg en kocht ook veel wol (En… soms ook wat extra bollen, voor het geval dat….). 


Ruim een jaar zaten mijn spullen in een verhuisdoos. 

Af en toe kocht ik nieuw garen of haalde ik een bol wol uit een doos om weer iets te gaan haken. Maar dat bleek toch niet het juiste garen of de bijpassende haaknaald was zoek. Dus belandde de wol in de hoek naast de bank. 

Na een tijd lag er overal van alles wat zonder iets gemaakt te hebben. Of wel iets afgemaakt, maar het mandje met garen, draadjes, haaknaald, schaar en patroon was nog niet opgeruimd. Steeds meer mandjes, tassen en bakken belandden daar waar nog plek was of de vloer leeg.

Niets had een vaste plek. Om gek van te worden.

Door mijn handwerkspullen goed te organiseren, kreeg ik weer rust en ruimte om te creëren.


Daarvoor moest eerst de bijkeuken in ons nieuwe huis verbouwd worden… slopen, stuccen en weer opbouwen tot mijn nieuwe wolstudio. De ruimte is licht, maar niet groot. Een uitdaging en puzzel om al mijn spullen een vaste plaats te geven. Maar ook het moment om alles uit te zoeken, te organiseren en op te ruimen. Een hele klus, maar het hoefde dan ook niet in één keer

Nu het eindelijk klaar is geeft het veel overzicht en een blij gevoel. En energie om weer fijn met handwerken aan de slag te gaan. Mijn studio is nog niet klaar… misschien nog een kleur op de muur en plantjes in de vensterbank. En een kast om mijn afgeronde haakprojecten op te ruimen. Maar voorlopig ben ik blij… heel blij! Nu eindelijk alles weer een vaste plek heeft, heb ik weer de rust terug gevonden om creatief bezig te zijn. Wil jij dat ook?

Hoe ruim je jouw hobbyruimte op en bewaar je jouw handwerkspullen?


Misschien is jouw studio op zolder. In een klein kamertje. Of heb je alleen maar plek voor een kast om het in op te ruimen. In het groot of klein… Het is fijn om je te omringen met jouw hobbyspullen. Je ziet vaak overal mogelijkheden in en bewaard van alles. Toch is het belangrijk om jouw ruimte en spullen te organiseren. Het werkt niet fijn als je niet eens een naald kan vinden in jouw ‘wolberg’.

1 - Opruimen 


Voor je begint met het organiseren van je handwerkspullen, zul je eerst moet sorteren en opruimen.  Je hoeft niet alles weg te doen. Het doel is om weer overzicht te creëren en afstand te nemen van spullen waar je niets meer mee doet of niet meer blij van wordt.

2 - Uitzoeken 


Verzamel alles wat er in de ruimte moet komen. Echt alles. Haal alles uit de kast, zoek je mandjes en bakjes bij elkaar en leg het in een andere kamer of ruimte. Al deze spullen hebben straks in je ruimte of kast een vaste plek nodig. 

Als je het te overweldigend, deel je jouw spullen op in categorieën: wol, boeken, katoen, stof of bijvoorbeeld handwerkgereedschappen (haaknaalden, breinaalden, etc). In ieder geval is het handig om per categorie verder aan de slag te gaan.

Stel je gaat je haakgaren uitzoeken. Verzamel alle bollen die je kan vinden op een grote hoop. Veel? Misschien ervaar je het als schokkend. Kom je bollen tegen waar je nog altijd niets mee gemaakt hebt. Of veel in dezelfde kleur. Veel geld uitgegeven, wat je had kunnen besparen of aan andere dingen had kunnen uitgeven. In ieder geval heb je nu een goed overzicht wat je nog hebt liggen. 

3 - Sorteren


Zet 3 dozen neer: de ‘moet blijven’-doos, ‘mag weg’-doos en ‘ik twijfel nog’-doos. Begin met het sorteren van een categorie. Het is echt noodzakelijk om de bezem erdoor te halen. Dat doe je zo:

Stel jezelf een aantal vragen:
> Vind ik deze hobby nog steeds leuk?
> Kan ik dit nog steeds gebruiken? 
> Wordt ik blij van deze kleur, materiaal of print?
> Ga ik dit project echt nog afmaken?
> Als ik dit haakwerk nog afmaak, gebruik ik het dan ook echt?
> Heb ik genoeg ruimte en tijd om iets met deze spullen te gaan doen?
> Bewaar ik deze spullen uit een soort schuldgevoel?
> Kan ik hier iemand anders mee blij maken?
> Zal ik dit nog eens kopen?

Als het antwoord ‘nee’ is, neem er dan afscheid van.

Nog even verder met je haakgaren. Pak een bol, stel jezelf de vragen bij ieder bolletje en gooi het in de juiste doos. Zo ga je de hele berg door en kan je de ‘mag weg’-doos alvast naar de plaatselijke breiclub brengen. Jij blij, zij blij!

4 - Groeperen


Begin met het maken van subcategorie. Eerst de spullen die moeten blijven, daarna de ‘ik twijfel nog’-doos. Sorteer op soort, materiaal, kleur, grootte of wat jij fijn vindt. Groepeer wat bij elkaar hoort. Wikkel bolletjes en bandjes netjes op. Bedenk vast hoe en waarin je het wilt opruimen. 

Verdeel je garen in wol, acryl en katoen. Sorteer op kleur. Rood bij rood, groen bij groen. Zie je dat je al meer overzicht krijg? Dat voelt fijn, toch? Kijk of de haakgarens uit de ‘ik twijfel nog’-doos passen bij deze subcategorieën. Zo niet of heb je er geen plek voor, verplaats het dan naar de ‘mag weg’-doos.

5 - Dozen, bakjes en zakjes 


Nu kan de eerste stap naar het opruimen beginnen. Ruim je spullen per subgroep op. Liefst zo gescheiden mogelijk. Zorg dat het een passende opbergoplossing is passend bij de grootte en hoeveelheid. Wanneer je transparante plastic dozen gebruikt, kan je zien wat er in zit. Maar houten doosjes of een kartonnen dozen van de supermarkt kan ook (in mijn vorige ‘craftroom’ deed ik dat ook). 



Voorzie het dan wel van een label, zodat je weet wat er in zit. Heb je veel van dezelfde garens? Verzamel het in een grote luchtdichte zak. Ik gebruik zakken met een ritssluiting. Super handig! Ik bewaar in kleinere varianten ook lintjes en bandjes. Restjes wol waar ik geen afscheid van kan nemen en gehaakt kant stop ik in een grote glazen pot. Zie je precies wat er in zit en staat ook nog eens decoratief!




Je haakgaren kan je opruimen op verschillende manieren. In een doos, vak van een kast of luchtdichte zakken. Eerder bewaarde ik het in gesloten, stapelbare dozen. Het werkte prima, maar ik vond het jammer dat ik niet van al die heerlijke kleuren kon genieten. 

Met de wolkast in mijn nieuwe wolstudio ben ik waanzinnig blij. Zo wilde ik het al heel lang hebben en gelukkig heb ik een handige man. Ton maakte de kast op maat met ‘houten kruizen’. In ieder vak gaan waanzinnig veel bollen garen. Het is overzichtelijk en bovenal echte ‘Eye-candy’! Een roomdivider of vakjeskast werkt trouwens ook goed.


6 - Ruimte voorbereiden 


Weet je al waar je het gaat opruimen? Wat is een logische plek? in welke kast of op welke plank? En past het? Bereid de plek voor door leeg te ruimen en grondig schoon te maken. 

7 - Een vaste plek 


Het inrichten kan beginnen. Misschien lastig, maar bedenk dan hoe een wolwinkel het zou doen. Wat zou een logische plek zijn. Wat zou handig zijn om ernaast te plaatsen? Om overzicht te houden is het fijn om spullen te kunnen scheiden. Kan je het zo op de plank leggen, heb je bakjes en vakjes met ruimteverdelers nodig? En ook niet onbelangrijk… ziet het er zo aantrekkelijk uit? Want als je er blij van wordt en het direct ziet, is het veel fijner om mee aan de slag te gaan.



Een bekentenis... ik vind het heerlijk als alles op kleur ligt. Niet alleen heb ik mijn haakwol gesorteerd op kleur, ook mijn bandjes, lintjes, borduurwol en zelfs mijn stapel stoffen. De stoffen heb ik onderverdeeld in grote lappen en kleine lapjes. Twee aparte stapels. 




Het is zelfs zo, dat ik 3 weken lang avond aan avond stoffen heb staan strijken en vouwen. En echt… strijken is niet mijn hobby! De grote lappen tot een pakketje van 20 x 30 cm, de kleine 10 x 10 cm. Deze keurige stapels zijn nog altijd een lust voor het oog en ik zou niet durven om nu nog een lap zo ertussen te proppen. Het is nu veel makkelijk om het netjes te houden!




Het is een hele puzzel om alles er netjes in te krijgen. Het zou best kunnen dat je nog wat heen en weer blijft schuiven tot je de perfecte plek voor jouw spullen hebt gevonden. Houdt ook ruimte over, zodat je niet direct weer spullen op de grond hoeft te laten slingeren.

8 - Labels 


Om zeker te weten dat je ook op een later moment alles weer terug kan vinden, is het belangrijk om labels en etiketten aan te brengen. Beschrijf duidelijk wat er in de doos, bakjes of zakjes zit. Daarom is het ook het handigst om dit te doen, als alles zijn plek heeft gevonden. Maak zelf leuke labels (misschien wel in het kleurenpalet van je kamer?), gebruik (school)etiketten of print teksten. Ziet er mooi uit en geeft nog meer overzicht!

9 - Lege tafel 


Nu de kasten weer gevuld zijn, blijft er nog één punt over. Ruim alles wat rondslingert op, maak nog een keer alles lekker schoon en zorg dat je werktafel leeg en schoon is. En blijft. Het geeft een heerlijk opgeruimd en fijn gevoel. En als alles schoon is en een plek heeft, is het veel makkelijker om te blijven volhouden

Je zal zien dat de creativiteit en ideeën weer gaan stromen na het organiseren van jouw handwerkspullen. En nee, het hoeft niet in één keer gedaan te worden. Neem er de tijd voor en geniet van het proces. Dit kan je natuurlijk ook doen met je andere hobby’s: kaarten maken, scrapbooking, schilderen, borduren of wat je dan ook meer doet. 



10 - Goede Doel 

Zomaar weggooien is zonde, zeker als jij het zolang bewaard hebt. Met de spullen die je niet meer wilt gebruiken, kan je iemand anders blij mee maken… een bejaardentehuis, breiclub of buurvrouw die het niet breed heeft. Of doneer het aan Marja van het Handwerkfestijn (ten behoeve van het Diabetesfonds). Nog meer redenen voor een goed gevoel.

___________________________________________________________________


Je las een blog van Handwerkjuffie

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van memorydekens en handwerkpatronen. Nieuwe blogs in je mailbox? Schrijf je in en ontvang ook direct een gratis haakpatroon.Wat ook mag, is doorklikken naar mijn andere pagina's: 

Wat ik doe:
  
> Haakpatronen - shoppen, downloaden en direct aan de slag
> Memorydekens - ontwerpen van een dierbare troostdekens
En verder:

Inspiratie? Op naar Zweeds LAPLAND

$
0
0

Uit mijn veilige 'cocon', op zoek naar inspiratie in Scandinavië.

Maanden duurde het voordat ik de haaknaald weer oppakte. Haken laat je alles om je heen vergeten. Je wordt er rustig van en werkt therapeutisch. De zachte draad door je vingers laten glijden, het tellen van de steken en het zien groeien van je werk. 

Maar als je de rust niet hebt, teveel aan je hoofd... Dan lukt het niet. Althans... niet bij mij.

Er was gewoon teveel. Door corona gingen workshops, beurzen en creatieve markten die niet door. Werd mijn vader heel erg ziek (en gelukkig ook weer beter) en waar ik net weer een beetje op stoom leek te komen na onze verhuizingen, kwam de 'handwerk'-motor weer langzaam tot stilstand.

Mede omdat we zoveel mogelijk thuis moesten blijven, stortte ik mij op ons nieuwe huis waar nog het nodige aan geklust moest worden. Die taak nam ik grotendeels op mij. Liters verf heb ik op muren, kasten en kozijnen gesmeerd. Containers gevuld met bouwafval, de tuin aangelegd en verhuisdozen uitgepakt. 

Kijk, zo ziet het er nu uit (of lees hier het interview over het wonen in ons 'Zweeds' huis aan de hei')


Wat ook niet leek mee te werken, was het ontbreken van een fijne werkplek

De kasten in mijn nieuwe werkkamer moesten nog geplaatst worden en tot die tijd zaten mijn fijne bollen wol in verhuisdozen. Iedere keer zoeken naar de juiste wol of haaknaald

Verder dan een variatie op een al bestaand Handwerkjuffie haakpatroon kwam ik niet. Het wilde niet en werkte niet. (Gelukkig hebben al mijn handwerkspullen inmiddels weer een plek gevonden!)


Wel voelde het steeds fijner om in mijn eigen 'cocon' te zijn. Zo min mogelijke (negatieve) prikkels van buitenaf. Alleen mijn gezin, onze veilige plek en genieten van het Veluwse bos en heide bij ons voor de deur. Dat voelde na alle onrustige en onzekere maanden het prettigst. 

Toch moest er weer een moment komen om de creativiteit in alle rust te kunnen laten borrelen en de naald weer op te pakken... 

We gingen we er even tussenuit... naar Zweden! Inspiratie zoeken voor mijn 'Scandinavische haakpatronen'.

Met een volgepakte auto, mijn lief en Muffin maakte ik een 3-weekse reis door Zweeds Lapland. Tot Jokkmokk en weer terug. We zagen prachtige dingen... adembenemend mooie natuur, spiegelgladde meren, eindeloze bossen, loslopende rendieren, prachtige vergezichten... En natuurlijk heel veel prachtige roodhouten huizen. 


We bezochten ook veel musea met handwerken. En langzaam kwam de inspiratie en creativiteit weer terug. 

Natuurlijk kon een rondje langs de 'Loppis*' niet ontbreken. Ik ben er dol op! Op zoek naar spulletjes om ons huis een beetje 'Zweedser' te maken. 

 (*Loppis is een schuur of ruimte in of aan huis waar de bewoners tweedehands huisraad verkopen. Vaak wordt de loppis met kleine bordjes in de berm van de weg aangegeven. Rijdt je een paar kilometer van de hoofdweg over een zandpad richting het erf, kom je op bijzondere locaties en tref je een soort mini-kringloopwinkel met bijzondere bewoners)

Je vangt een glimp op van hoe de inwoners van Zweden wonen en ziet ook vaak de mooiste handwerken of -materialen liggen. Zo leuk om te zien en inspirerend!


Zo kocht ik een geweven kleed - bunden rosengång - gemaakt door een 92-jarige buurvrouw van een 'Loppis'-dame. Heel bijzonder... als je goed kijkt zie je er schapen, herders en engelen in! Ergens anders vond ik ragfijn met de hand gehaakt kant. Vaak gebruikt om beddengoed te verfraaien. En pure wol, waar ik na al die maanden weer voorzichtig aan de slag ging.

Inmiddels heb ik weer de slag te pakken en een aantal mooie patronen uitgewerkt. Ik kan niet wachten om ze met je te delen!

* * * * * * * * * * * * * * 


Je las een blog van Handwerkjuffi
e

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van memorydekens en handwerkpatronen. Nieuwe blogs in je mailbox? Schrijf je in en ontvang ook direct een GRATIS haakpatroon.Wat ook mag, is doorklikken naar mijn andere pagina's: 
Wat ik doe:
> Haakpatronen - shoppen, downloaden en direct aan de slag
> Memorydekens - ontwerpen van een dierbare troostdekens
En verder:

Hexagons HAKEN in herfstkleuren

$
0
0

Met het fijne garen van sokkenwol kan je een ragfijne deken of shawl haken.

Als ik wakker wordt, kijk ik zo vanuit mijn slaapkamer op de Veluwse bosrand. Vooral de prille ochtenden zijn in deze tijd van het jaar adembenemend mooi. De bomen verkleuren rood, geel en bruin. De nevel hangt laag over de heide en tot de zon doorbreekt en de laaghangende mist laat verdwijnen.


Man.. wat krijg je daar energie van! 

Ik stap onder de douche, kleed mij aan en ga met Muffin het bos in. Het zonlicht komt in mooie stralen tussen het bladerdek door en hier en daar dwarrelen blaadjes naar beneden. Alsof het begint te sneeuwen. Heerlijk stil, en de geur van het vochtige bos. Ik hou er echt van!

En wat een ontzettende geluksvogel ben ik, dat ik hier woon in ons 'Zweeds huis aan de hei'. En iedere dag van dit moois mag genieten.


Even terug naar dat prachtige palet van kleuren...

Al eerder gebruikte ik gelijke kleuren voor de 'Arne & Carlos Quarantine Knitting CAL "Hug Me Later'. Ik werd blij van de kleuren en de patronen. Maar iets minder van het breien. Liever ging ik weer iets haken.


Geïnspireerd door de herfstkleuren wilde ik aan een nieuw haakproject beginnen. Die kleuren zijn te mooi om niets mee te doen. Dus... snel op de fiets naar de wolwinkel waar ik precies die kleuren vond die ik in mijn hoofd had. Alleen zocht ik niet direct naar sokkenwol. Waarom niet?

Ik dacht dat sokkenwol...

- te dun was om mee te haken 
het eindeloos zou duren voordat ik mijn project af zou hebben
- alleen bedoeld was om sokken mee te breien
- te hard zou zijn in plaats van soepel en zacht.

En toch besloot ik deze herfstkleurige bolletjes 'Durable Soqs' mee te nemen. 

Ze kwamen terecht in mijn nieuwe Zweedse wolmandje (normaal geen wol in dit mandje, maar bessen en paddestoelen) en stonden zo een tijdje op tafel 'mooi te zijn' totdat ik wist wat ik wilde haken. 


Het werden deze zeshoekige granny squares 'ELSA'! 

Niet te moeilijk. Niet teveel nadenken. En toch heel verfijnd en bijzonder.


En wat pakten die verassend goed uit! De beweging die er in zit, de structuur en de ragfijne lijnen.... 'ELSA' is een bijzonder patroon. De granny's haak je direct aan elkaar in de laatste toer. Zo zie je het project steeds een beetje meer verder groeien.

KLIK & LEES > > Zo kan je granny squares op verschillende manieren aan elkaar haken


En de kleuren passen prachtig bij elkaar. Levendig en precies de tinten die ook in mijn interieur voorkomen. Ik ga er een deken van maken... heel verfijnd en soepel. Het lijkt net op kant! En na één keer spoelen (ook om het haakwerk mooi op vorm te brengen) ook nog heel zacht. 

Het is een patroon geworden wat niet alleen voor een deken gebruikt kan worden, maar ook toe te passen is als shawl of fijne omslagdoek. In meerdere kleuren zoals ik deed. Of juist in één kleur, want wellicht komen de vormen die in elkaar over te lijken lopen nog mooier tot hun recht.


Haakpatroon hexagon 'ELSA'

Mijn deken is nog lang niet af, maar het blijft afwisselend om te haken door de verschillende kleuren. Wel heb ik alvast het haakpatroon - compleet met haakschema's - voor je uitgeschreven van de hexagons (shop> > >).

* * * * * * * * * * * * * * 


Je las een blog van Handwerkjuffi
e

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van memorydekens en handwerkpatronen. Nieuwe blogs in je mailbox? Schrijf je in en ontvang ook direct een GRATIS haakpatroon.Wat ook mag, is doorklikken naar mijn andere pagina's: 
Wat ik doe:
> Haakpatronen - shoppen, downloaden en direct aan de slag
> Memorydekens - ontwerpen van een dierbare troostdekens
En verder:

Het verhaal achter MEMORYDEKEN 'Jens'

$
0
0
Iedere troostdeken kent zijn eigen verhaal. Waarom juist deze dekens zo bijzonder zijn...

Esther stuurde mij een mail met de vraag of ik twee memoryquilts van de kleertjes van haar overleden zoon kon maken. Natuurlijk kon dat. Het is niet de eerste keer dat ik iets maak van kleding van een overledene. 

Ik nodigde Esther uit om de kleertjes te komen brengen en haar wensen te bespreken. Maar wat ik niet wist, dat het deze keer anders zou worden dan de dekens die ik daarvoor maakte...


Na een uur rijden kwamen Esther en haar man aan. Beetje stil en onzeker met allebei een plastic transparante doos onder de arm. De dozen werden op tafel gezet, koffie ingeschonken eerst luisteren wat ze precies van mij wilden.

Ze vertelden dat ze klein woonden. Iedere ruimte moest efficiënt gebruikt worden. Keuzes maken wat ze wilden bewaren en wat niet. Ruimtegebrek.

Het was inmiddels al weer 10 jaar geleden was dat hun zoon was overleden. Zijn kamer was nog precies zoals het was. Alles stond er nog net zo... Niets veranderd, de kleding nog altijd in de kast. Na veel wikken en wegen vonden ze het tijd om hier iets mee te doen. Het nam ruimte in. Ruimte die ze goed konden gebruiken, omdat ze er nu 'niks' meer mee deden.

Aan de andere kant... zomaar alles weg doen, was echt een stap te ver. Te pijnlijk, te moeilijk. Dus besloten ze van de kleding een troostdeken te laten maken. Of liever gezegd twee... één voor mama, één voor papa. Dat voelde goed. Beter dan zomaar weg doen en definitief afscheid nemen.

Beide ouders hadden kleding uitgezocht waaraan zij speciale herinneringen hadden. 


Vandaar de twee dozen. 'Mag ik het zien?' vroeg ik. Het werd stil en ik merkte dat dit een moeilijk moment was. Beiden wilden het liefst de doos dicht bij hen houden. Omarmen. Toch gingen de deksels van de dozen en keurig opgevouwen stapeltjes met kleertjes kwamen tevoorschijn. Ik zag waarom en voelde hun pijn. Dit had ik niet verwacht...

Kleine truitjes, shirts en broekjes. Niet van een volwassen zoon, zoals ik wel vaker zie (ook heel pijnlijk en verdrietig). Maar van een klein minimensje. Met moeite lieten ze de kleding achter. Niet dat ze er geen vertrouwen in hadden, maar het voelde voor hen alsof ze hun zoon bij mij achterlieten.

Al vaker maakte ik memorydekens van overleden dierbaren. Vaders, moeders, kinderen. Allemaal met verdrietige verhalen. Ook maakte ik veel dekens van babykleding, omdat kleuters of tieners hier uitgegroeid waren. Als een herinnering aan de eerste kinderjaren. 

Maar niet eerder samen in één deken...

Ik voelde nog meer dan anders dat ik er een mooi resultaat van moest maken


Een onvergetelijke herinnering. Ik ging aan de slag. Mooie details als een sluiting, stiksel of boord uitzoeken. Details die echt laten zien dat het om kleding gaat. Niet een willekeurige lap stof. Lapjes knippen en sorteren op kleur. Naar wens van beide ouders. Voor moeder meer met groen, voor vader meer oranje er in.

Na een aantal weken kwamen ze de dekens ophalen. Esther zei dat ze slecht geslapen had. Zo spannend vond ze het. Dit was het laatste wat ze van Jens hadden. En wat als het nu niet het gewenste resultaat zou hebben?

Ze pakten de dekens uit en er verscheen een lach op hun gezicht. Aaiden over de lapjes, voelden aan de details. Ze vonden het geweldig en ik voelde de opluchting. "Kijk, dit shirt heb ik nog voor hem gekocht. Een echt papa-shirt." Ze leken niet uitgekeken. "Ook de laatste foto's die je stuurde tijdens het proces. Ik heb er uren naar gekeken wat je er in verwerkt had. Steeds weer ingezoomd. Maar nu ik het in het echt zie, is het nog mooier. Echt!"

"Jens zou dit geweldig gevonden hebben. Hij was meervoudig gehandicapt. Als hij nog geleefd had, had hij hier op willen liggen. Met zijn armpjes wijd en voelen aan al die verschillende stofjes, zakjes en koordjes. Hij had het prachtig gevonden, zo'n 'voel'-deken."


Blij gingen ze weer naar huis. En totaal onverwachts kreeg ik een maand na hun tweede bezoek een berichtje. Fijn en dankbaar dat ik dit voor de jongen ouders heb mogen maken.


 
* * * * * * * * * * * * * * 


Met alle liefde wil ik voor jou ook zo'n troostdeken maken. Maar zelf een memorydeken maken kan ook.... 

In 6 lessen leer ik je welke kleding je het beste kan gebruiken, over compositie en kleuren. Je leert hoe je netjes de lapjes en lagen aan elkaar kan naaien met een unieke herinneringsdeken als resultaat. Om een leven lang te koesteren! Ook als je niet zo'n talent bent achter de naaimachine!
De 6 Masterclass digitale naailessen:

• Les 1. Kleding & kleur
• Les 2. Lapjes knippen
• Les 3. Van lapjes tot lappendeken
• Les 4. Laag voor laag aan elkaar
• Les 5. Doorstikken
• Les 6. Rand en hoeken maken



* * * * * * * * * * * * * * 


Je las een blog van Handwerkjuffi
e

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van memorydekens en handwerkpatronen. Nieuwe blogs in je mailbox? Schrijf je in en ontvang ook direct een gratis haakpatroon.Wat ook mag, is doorklikken naar mijn andere pagina's: 

Wat ik doe:
  
> Haakpatronen - shoppen, downloaden en direct aan de slag
> Memorydekens - ontwerpen van een dierbare troostdekens
En verder:

Kleuren kiezen hoeft niet moeilijk te zijn

$
0
0

Hoe je in 5 stappen een goede match maakt tussen garen en patroon


Ze staat voor het schap. Haar ogen gaan van links naar rechts, van boven naar beneden en weer terug. Af en toe reikt haar hand naar een bolletje garen, bekijkt het en legt het weer terug. De zoektocht met haar ogen gaan verder.

Ik sta naast haar in de wolwinkel. Ook ik ben op zoek naar nieuwe zachte bollen in mooie kleuren. Ze ziet mij allerlei bollen uit het schap halen. Leg ze voor mij op de grond en schuif wat heen en weer. Als een soort 'balletje balletje'. Bolletje erbij, andere kleur weg. 

'Dat is altijd wat ik zo moeilijk vind. 

De juiste kleuren zoeken voor het patroon wat ik wil haken,' 

zegt ze terwijl ze onbewust met mij meekijkt.

Ik zie het vaker. In workshops, op social media. Je koopt een bol omdat de verleiding te groot was en deze echt mee naar huis moest (Zo herkenbaar :-) ). Of je print een patroon omdat je op slag verliefd werd. Maar voordat je lekker ontspannen aan de haak kan gaan moet eerst nog de goede match gevonden worden tussen garen en patroon. 

Hier begint het hele creatieve proces. 

Je zal het vast wel herkennen dat je iets gemaakt hebt en toch niet helemaal tevreden bent. In vest gehaakt in nèt niet jouw kleuren. Een deken die heerlijk was om te haken, maar nu het af is een 'vreemde eend' is in jouw woonkamer. En dat is jammer, omdat je er zoveel tijd en liefde in hebt gestopt.

Hoe doe je het dan wel?

Vraag jezelf eerst een aantal dingen af:

- Ga ik iets maken voor mijzelf of voor een ander?
- Wil je iets haken om te dragen? 
- Bij welk kledingstuk ga ik het straks dragen?
- Of maak ik iets voor - een bepaalde ruimte - in huis? denk bijvoorbeeld aan je woonkamer of slaapkamer

Als je dat hebt bedacht wordt het al meer duidelijk. Krijg je meer richting. 

Kijk in je kledingkast welke kleuren je graag draagt. Wil je dat je nieuwe shawl straks bij je winterjas past? Of de trui die je gaat maken past bij de broek die je niet zo lang geleden kocht?

Met een deken of kussen voor je woonkamer hetzelfde. Welke kleuren komen voor in je woonkamer? Denk aan je bank, wand en vloer. Komt je gehaakte kussen straks op die fauteuil. Welke kleur zo daar mooi bij passen?


Ik heb er iets op gevonden... Adobe Color!


Met deze handige tool maak je op je computer of telefoon heel eenvoudig een passende kleurencombinatie. Ideaal om kleuren mee uit te kiezen voor je volgende haakwerk. En verrassend handig en ook nog eens leuk om mee te spelen. 


Stap 1 - Kies je foto of illustratie

Kies een foto die je aanspreekt. Omdat het precies die sfeer heeft die jij zoekt. Of met kleuren waar je helemaal blij van wordt. Dat kan een afbeelding van internet, Pinterest of een plaatje zijn wat je op je telefoon hebt opgeslagen. Het hoeft niet persé een foto te zijn. Een illustratie met waanzinnige kleuren kan ook. Of maak een foto van je kledingkast of woonkamer.


Ik koos voor deze twee fijne Scandinavische foto's die ik maakte in
het museum 'Fröå Gruva' - Åre - en het 'Silvermuseet' - Arjeplog (Zweden)




Stap 2 - Maak een kleurenpalet

Ga naar de website van Abobe Color. Je ziet nu een veld waar je je afbeelding naartoe kan slepen (of 'selecteer een bestand' op je computer). Zodra je je afbeelding hebt geselecteerd, springt het beeld direct door naar het volgende scherm


Stap 3 - Kies één van de 5 kleurencombinaties

Zie je wat er gebeurd? Onder jouw foto verschijnt een strook met 5 kleuren Combinaties op basis van de hoeveelheid zwart en de intensiviteit in de kleuren.  


Zo koos ik mijn 'Durable Cosy Fine Faded' kleuren

Deze kleurencombi zou je kunnen gebruiken. Vijf kleuren, maar het kunnen er natuurlijk ook minder zijn. Zoals ik met deze 4 bolletjes van Durable 'Cosy Fine Faded' heb gedaan

Maar Adobe Color heeft nog meer combinaties voor jou bedacht. Aan de linkerkant staan verschillende opties: Kleurrijk, helder, gedempt, diep en donker. Door te selecteren zie je dat het kleurenpalet onder je foto veranderd, omdat andere kleuren uit je foto gekozen worden als uitgangspunt.

Je ziet de gekleurde cirkels die op jouw foto staan veranderen van plaats. En de kleuren in het palet veranderen.


Stap 4 - Verfijn jouw kleurenpalet

De gekleurde cirkels kan je verplaatsten met je muis of vinger. Terwijl je de cirkel versleept, zie je één van de 5 vlakken in je palet veranderen van kleur. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Speel er mee tot je helemaal tevreden bent. Toch niet de juiste foto gebruikt? Rechtsboven kan je de afbeelding vervangen.

Maak een 'printscreen' en sla je kleurenpalet op.


Stap 5 - Kies je garen

Met de afbeelding van het door jou ontworpen kleurenpalet op je telefoon of print kan je nu op zoek gaan naar het juiste garen. Duik je wolvoorraad in en kijk eens of je kleuren kan vinden die dicht bij jouw palet liggen. En?



Je kan natuurlijk ook hiermee naar jouw wolwinkel gaan! Goed hè? Zo wordt het opeens heel makkelijk om bolletjes wol te kiezen die mooi bij elkaar passen en waar jij blij van wordt! 

Hier vindt je de link: Abobe Color

- 'Misty Morgon' Shawl - 

* * * * * * * * * * * * * * 

Je las een blog van Handwerkjuffie.nl

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van Memorydekens en Haakpatronen

Zoek je een haakpatroon om direct mee aan de slag te gaan?
Ik heb weer nieuwe Scandinavisch haken' patronen

Wil je iets haken met garen uit je wolvoorraad?
Download het patroon van de 'SickSack' deken en haak meteen aan

Eerst je garen uitzoeken en opruimen?
Lees hoe je jouw handwerkspullen bewaart en meer rust voor creatie krijgt

Wie is Handwerkjuffie?
Handwerken als een rode draad door mijn leven

MISTY MORGON SHAWL | Nu al mijn favoriet!

$
0
0

Een comfortabele shawl. Je krijgt een waanzinnig resultaat door het verweven van de steken en kleuren!


Gistermiddag ging ik even het bos in met Muffin. Halverwege ontmoette ik mijn buurvrouw tijdens ons 'rondje hondje'. Onze hondjes snuffelden wat, terwijl wij aan de praat raakten.

'Goh, ik zie de laatste dagen weer van alles van je voorbij komen. Zal ik je eens wat vertellen? Ik heb afgelopen week ook een haaknaald gekocht en heb mijzelf leren haken. Met YouTube. Gewoon simpel hoor, ik ben nu zo'n omslagdoek aan het maken met van die lusjes. 5 Keer opnieuw begonnen, maar nu heb ik de slag te pakken!'

Ik wist dat ze wel kon breien. Had ze mij wel eens verteld. Maar dat het zo stimulerend werkte dat ze nu ook aan de haak gaat, vond ik heel leuk om te horen. 

Haken is niet meer dan 3 steken: 
losse, vaste en een stokje. That's it!

Nou goed, op een stokje zijn er wat variaties zoals een halfstokje of driedubbel stokje. Maar alle steken zijn een variatie - of combinatie - van deze 3 steken.

'Wat leuk, zeg! Dan lukt het je ook om mijn nieuwe shawl 'Misty Morgon' te haken', zei ik.

In de basis hetzelfde als waar ze nu mee bezig was. Maar dan net een beetje meer. Meer structuur, meer 'body' en meer spelen met kleur. 

We liepen terug naar mijn huis en ik liet haar de shawl zien. Even dacht ze dat ik het met een verloopgaren had gehaakt. Maar nee. Gewoon 5 kleuren van hetzelfde garen die mooi met elkaar combineren. Maar door te spelen met het aantal toeren per kleur lijkt het inderdaad wel zo. 

- Misty Morgon (mistige ochtend) op 'onze hei' voor de deur -


Gehaakt met het nieuwe garen 'Cosy fine faded'

Ik haakte deze shawl in twee verschillende garens van Durable: 5 kleuren 'Cosy fine faded' - een nieuw garen, prachtige gemêleerd in wel 26 kleuren leverbaar -  en de basis in 'Cosy fine'. Beide garens zijn heerlijk zacht door een combi van katoen en acryl. en een mooie compact getwijnde draad, zodat je niet in de draad steekt met je haaknaald. 

De inspiratie voor het kleurenpalet vond ik toen ik de gordijnen van de slaapkamer opendeed en de mist zag die over de heide hing. Waterige, bleke wintertinten in grijs en groen. 

Verweven van lagen? Klinkt moeilijk maar is het niet

Zoals ik al vertelde bestaat de basis uit boogjes van lossen. Door de eerste laag is een tweede laag verwezen. Ik haakte deze in de lichte tint voor een Scandinavisch effect.

Dat 'verweven' van de twee lagen kan je op twee manieren doen:

1. Tegelijkertijd met 2 kleuren haken, een toer met de ene kleur, daarna een toer met de andere

2. Eerst de ene, dan de andere laag, na elkaar haken



Ik begon met optie 1

Mijn bollen raakten in de knoop en ik zag niet goed meer waar ik mijn haaknaald in kon steken. Na veel uithalen en proberen, bleek het veel makkelijker te kunnen. Zo makkelijk dat zelf een beginnende haakster -zoals mijn buurvrouw- het kan haken!

Ze haakt nog even verder aan haar omslagdoek, maar dan gaat zij deze 'Misty Morgon' ook proberen. Zeker nu ze hem heeft gezien en gevoelt.



Wat de 'Misty Morgon' Shawl zo bijzonder maakt?

- Hij is aan twee kanten hetzelfde; geen voor en achterkant

- Deze shawl is bijna 3 meter lang! Je kan hem heel eenvoudig breder maken... korter of langer. Ja, zelfs leuk voor een deken!

- Kies twee kleuren voor de twee lagen. Twee uni garens, verloopgaren, dun en dik garen, restjes wol of... 

- Speel met kleuren uit jouw wol voorraad (hier lees je een tip hoe ik de juiste kleuren kies)

Kortom, een waanzinnig leuk patroon voor beginner en pro! 



* * * * * * * * * * * * * * 

PS. Deze foto's zijn gemaakt op de Veluwe - Beekhuizerzand - door mijn eigen huisfotograaf :-). Wilde hij graag. Als ik maar koffie meenam ;-). 

Binnenkort kan je ons 'live' zien vanuit je luie stoel zien op RTL4 in het kampeer televisieprogramma 'Camp-to-Go'. Natuurlijk had ik mijn favoriete hobby mee! 

(RTL4, 5 december, 17.00 uur)


* * * * * * * * * * * * * * 

Je las een blog van Handwerkjuffie.nl

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van Memorydekens en Haakpatronen

Zoek je een haakpatroon om direct mee aan de slag te gaan?
Ik heb weer nieuwe Scandinavisch haken' patronen

Wil je iets haken met garen uit je wolvoorraad?
Kleuren kiezen hoeft niet moeilijk te zijn

Zo kies jij jouw favoriete kleuren!
Lees hoe je jouw handwerkspullen bewaart en meer rust voor creatie krijgt

Wie is Handwerkjuffie?
Handwerken als een rode draad door mijn leven

ZWEEDSE WANTEN... Beetje uit Zweden, beetje van mij

$
0
0

Wat een verrassing! Het complete haakpakket van de Zweedse wanten is te koop in de webshop van Landleven. Niet één, maar 3 eigentijdse kleurencombinaties. Compleet met patroon en 5 bollen 'Cosy fine' van Durable. 

Zal ik je laten zien wat 'echte' Zweedse wanten zijn?

De 'Svenska vantar' zijn ontworpen en geïnspireerd op de wanten die in Zweden en andere Scandinavische landen handgemaakt worden. Daarvoor worden grotendeels twee handwerktechnieken gebruikt: naaldbinden en breien.

Naaldbinden (nålbindning in het Zweeds) is waarschijnlijk de oudste manier om een stuk textiel te creëren. Het lijkt op haken, met het grote verschil dat er niet met een haaknaald, maar een gewone naald gewerkt wordt en met korte stukken draad.


De naald is meestal gemaakt uit beenderen van een dier of van een visgraat. 
De draad wordt met de naald door een lus gehaald, waardoor een nieuwe lus ontstaat. Het werk dat zo gemaakt wordt is erg sterk en moeilijk uit te halen. Maar het is tijdrovend en duurt lang om iets te maken. Daarom worden de Scandinavische wanten tegenwoordig meer gebreid. 

(Den Blauwen Swaen heeft er een leuk artikel over geschreven met meer uitleg)

De historie van de Zweedse wanten


Afgelopen zomer kwam ik veel gebreide wanten in verschillende Zweedse musea tegen. Kleine stukjes huisvlijt, allemaal even mooi en bijzonder. 

De wollen wanten werden zowel in één kleur als met meerdere kleuren gemaakt. Al dan niet voorzien van borduurwerk en jaartal. Vaak had men vroeger twee paar wanten; één paar voor dagelijks gebruik. Het andere paar was enkel voor zon- en feestdagen.

De motieven en patronen van de wanten herleiden naar een bepaalde streek 


Ze vormen een onderdeel van de klederdracht. En die verschilt per plaats of regio. (Bij ons in Volendam hebben ze ook niet dezelfde dracht als in Spakenburg ;-). De wanten worden gebreid volgens oude patronen die lokale tradities met een lange geschiedenis volgen. Het breimotief draagt de naam waar het ontwerp is ontstaan. 

In het Zorn Museum in Mora (Dalarna, Zweden) kwam ik deze wanten tegen:


- Vingerloze wanten, Dalarna, dubbel gebreid, Museum Mora -  

- Vingerloze wanten, Dalarna, gehaakt en geborduurd, Museum Mora - 

- Wanten, Mora 1919, Dalarna, gebreid, Museum Mora - 


Zo heb je bijvoorbeeld ook de 'Porjus' wanten; een tweekleurig bloemenmotief en zigzag lijn wat zich herhaald. 

- Porjus wanten van de Sami, Ájtte Museum, Jokkmokk -


De 'Arjeplog' wanten worden gebreid in heldere kleuren. Vaak groen, rood, blauw, geel en wit. Groene basis voor dames, blauw voor mannen. Deze zijn makkelijk herkenbaar aan de kleine, repeterende roosjes in 3 kleuren, met de achtergrondkleur als stip in het midden van de bloem. Ik vind ze prachtig!


- In het 'Silvermuseet' van Arjeplog zijn veel kleurrijke wanten te bewonderen -





En dit zijn de beroemdste wanten uit Zweden: de 'Lovikka' wanten. 

Naturel wollen wanten, dubbel gebreid en met een losse boord. Op die boord worden - in de kleuren van de Sami (rood, geel en kobaltblauw) - motieven zijn geregen met wollen draad. Voorzien van een gevlochten 'kwastje' ter decoratie. 

Deze wanten heb ik zelf ooit in Lapland gekocht... heerlijk warm!

- Lovikka wanten -

In ieder geval... de winters in het Hoge Noorden zijn nog steeds koud, de avonden lang en donker. En ook nu nog worden er veel wanten in Scandinavië met de hand gebreid. Ook bijvoorbeeld in Noorwegen en Letland. Maar ieder land en regio met andere kleuren en motieven. Nog veel meer soorten, patronen en kleuren dan ik hier liet zien.

Op Pinterest heb ik een aantal mooie ontwerpen van gebreide wanten uit Scandinavië voor je verzameld. Ter inspiratie voor jou :-).

Niet gebreid, maar gehaakt


Dan de wanten die ik heb ontworpen. Inmiddels twee verschillende soorten: De 'Svenska vantar' en de 'Vantar Valle'. Deze zijn niet gebreid, maar gehaakt.






Met 4 of 5 pennen breien is niet altijd makkelijk. Ook niet makkelijk om mee te nemen of onderweg te maken. Voor haken heb je aan een haaknaald en een bolletje genoeg om te maken. En haken is gewoon leuk(er) om te doen!

Het patroon van de Zweedse wanten is duidelijk beschreven met foto's en haakschema. Als je vasten en lossen kan haken, kan je deze wanten maken. 

Het is niet moeilijk - makkelijker dan je denkt zelfs - maar wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden:

• Een want is een kledingstuk. Een goede pasvorm is daarom essentieel, anders dan bij een deken of knuffel. Pas en meet de want regelmatig voor de breedte, omtrek en de lengte

• De meeste toeren zijn in vasten gehaakt, maar elke toer net iets anders dan de andere. In beide of achterste lussen, met één of twee kleuren, etc. Goed lezen is daarom belangrijk

• Je kan de wanten haken in ieder gewenst garen, dik of dun. In één kleur of combinatie van wat je nog over hebt van andere projecten. Je hebt namelijk maar weinig garen nodig


Als compleet pakket of los patroon


Landleven is hét tijdschrift als je meer wilt weten over buiten wonen en buitenleven. Je vindt er recepten, tuinideeën, wooninspiratie en alles over dieren en natuur. 

In de webshop van 'Landleven' vind je het complete haakpakket van Svenska Vantar (dat betekent 'Zweedse wanten'). Een complete set van bolletjes en patroon, verpakt in een gezellige doos.

Heb je zelf nog wat bolletjes liggen? Of wil je de wanten met jouw lievelingskleur haken? Dan is alleen een patroon voldoen. Alleen nog kiezen welke je wilt maken... De 'Svenska Vantar' of de 'Vantar Valle'. Dit is wat anderen haakten:


Wat is het verschil? 
Het verschil zit hem vooral in de gebruikte steken. Zowel in de boord als rond de hand. De steken van de 'Vantar Valle' zijn iets dikker, waardoor de wanten ook warmer zijn. Warmere wanten krijg je natuurlijk ook door het garen wat je gebruikt. Let er in ieder geval op dat er iets van wol, merino of angora erin verwerkt is. 

Het haakpatroon van de wanten is verkrijgbaar 
in Nederlandse en Engelse (UK/US) beschrijving.


* * * * * * * * * * * * * * 


Je las een blog van Handwerkjuffie.nl

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van Memorydekens en Haakpatronen

Zoek je een haakpatroon om direct mee aan de slag te gaan?
Ik heb weer nieuwe Scandinavisch haken' patronen

Wil je iets haken met garen uit je wolvoorraad?
Kleuren kiezen hoeft niet moeilijk te zijn

Shawl 'Misty Morgon'
Heerlijk haakpatroon in het nieuwe 'Cosy fine faded' garen van Durable

Wie is Handwerkjuffie?
Handwerken als een rode draad door mijn leven

Dag NOVEMBER.... Hallo December!

$
0
0

 


Wat was November een mooie maand!

Ik heb de haaknaald weer opgepakt, website gepimpt, 3 nieuwe patronen online, 4 patronen vertaald naar US/UK, het Zweedse wanten haakpakket bij Landleven en 3 unieke memorydekens mogen maken.

Beginnen met een simpel werkje

Na een veel te lange stilte heb ik de haaknaald weer opgepakt. Eerst met een eenvoudig werkje om er weer in te komen. Het werden de granny squares die ik eerder voor 'Kussen KVADRAT' haakte. Maar nu in andere kleuren, meer herfsttinten. Passend bij het verkleuren van de bomen. En bij de inrichting van ons huis.

Ha, dat was weer leuk om te doen.



Daarna begon ik met een nieuwe granny square.... Fyra. Of liever gezegd een vierkant in een vierkant. Of meerdere vierkanten. Nou ja, kijk zelf maar. Ik haakte het met acrylgaren uit mijn voorraad. Leuk om te spelen met kleuren en mooi om te herhalen tot een moderne kussenhoes of deken.


En nog één... Deze keer een zeshoekige granny in slechts één kleur.

Ik haakte het met een bolletje 'Cosy fine' wat ik nog had liggen. Alleen... het werd echt veel te groot. Dus bezocht ik de plaatselijke wolwinkel en kwam met sokkenwol (Soqs) in herfsttinten thuis.

Dun en warm garen, perfect voor dit patroon. De 'hexagons ELSA' worden zo fijn, dat het wel op kant lijkt. Een mooi patroon wat echt zichtbaar wordt als je er meerdere hebt gehaakt. Juist dan zie je de 'beweging' van de figuren goed ontstaan.

Het wordt een deken, maar het duurt nog wel even voordat ik het eindresultaat kan laten zien!



En nu ik toch in de winkel was - en de smaak van het haken weer te pakken had - zag ik ook iets anders... de 'Bravo Softy' van Schachenmayr.

Betaalbaar, heerlijk zacht acryl met het wollige van wol. Ik koos 3 kleuren en maakte daar een omslagdoek met reliëfrand van. Het patroon van herfstshawl 'ANNIKA' is bijna uitgewerkt en komt deze week online. Wel al het bos in geweest om mooie foto's te maken, nog net voordat alle bladeren gingen vallen.



Als verrassing mocht ik ook het nieuwe garen van Durable uitproberen: De 'Cosy fine Faded'. Een gemêleerd garen wat veel weg heeft van de klassieke sokkenwol. Maar dan in dezelfde kwaliteit als Cosy fine en in maar liefst 26 kleuren.

'Cosy fine' kende ik al en is mijn favoriete garen.
Het is in veel kleuren te koop, is een zacht garen door de combinatie van katoen en acryl. Het voelt zacht en ook fijn... de draad is zo goed getwijnd, dat je er niet met een haaknaald in kan steken. Ideaal ook als je een beginnnende haakster bent!




Ik koos 5 tinten die mooi bij elkaar pasten, mixte het met een uni garen en haakte de 'MISTY MORGON' shawl. Twee shawls, twee kleuren... vernuftig door elkaar heen geweven. Of gehaakt ;-). Echt... dit is nu al mijn favoriete shawl. Met een geweldige structuur, voelt dik en toch soepel. En leuk om te haken!




En dan was er nog iets waar ik heel blij van werd... Het tijdschrift 'LANDLEVEN' heeft de Zweedse wanten ontdekt en het haakpakket opgenomen in hun webshop. Zo leuk om de digitale nieuwsbrief voorbij te zien komen met de door mij ontworpen wanten.

Heel trots op! En een mooie aanleiding om nog een keer een paar 'SVENSKA VANTAR' te haken. Gewoon, omdat het zo leuk is om te maken.

The 'Svenska Vantar' pattern is also available in English (US/UK) > SHOP

Met de steken kwam ook de energie - en haakplezier - weer terug.



Zo werd het tijd om mijn website weer een beetje te 'updaten'. Met nieuwe foto's en een aangepaste bio, waarin ik vertel hoe 'HANDWERKJUFFIE' is ontstaan.


- 19 jaar oud, in het atelier van Maison de Bonneterie, Amsterdam -

En voelde ik mij dankbaar dat ik weer een aantal unieke memorydekens heb mogen maken met ieder een eigen ontroerend en bijzonder verhaal.

Op naar December!

* * * * * * * * * * * * * * 


Je las een blog van Handwerkjuffie.nl

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van Memorydekens en Haakpatronen

Zoek je een haakpatroon om direct mee aan de slag te gaan?
Ik heb weer nieuwe Scandinavisch haken' patronen

Wil je iets haken met garen uit je wolvoorraad?
Kleuren kiezen hoeft niet moeilijk te zijn

Zweedse wanten haken?
Ik heb twee leuke patronen voor je!

Wie is Handwerkjuffie?
Handwerken als een rode draad door mijn leven

De 10 Leukste GRATIS kerstcadeau's om zelf te maken

$
0
0


December is een maand vol tradities in Scandinavië. Vooral rond kerst.

In Noorwegen is vandaag - 4 december - de dag dat men begint met spinnen, weven en breien voor de kerst en de lange winter. Kerst- en winterkleding wordt hersteld. Wanten en sokken gebreid als kadootjes onder de boom. 

Dat was toen, maar ook nu is het fijn om juist in deze tijd iets moois en dierbaars te maken voor mensen die jou dierbaar zijn. Een hart onder de riem wilt steken. Wilt bedanken of iets kado wilt geven.

Zelfgemaakte kadootjes waar je jouw tijd - het meest kostbare wat je bezit - en jouw liefde in hebt gestopt. Hoe bijzonder is dat om aan een ander te geven? Het is niet alleen mooi voor nu, maar ook voor later.

Ik heb voor jou de 10 leukste ideetjes op een rij gezet. Kleine handwerkjes die ik eerder maakte. Om je te inspireren en snel gemaakt met materialen die je vast nog wel in huis hebt. 


Niks kostbaar... al deze patronen zijn helemaal GRATIS!

1. Zweedse speldenkussens

Zo eenvoudig en zo leuk om te maken. Je hebt er een leeg plastic bakje voor nodig, wat vilt, lapje stof, vulling en borduurgaren. Dat is alles. Hoe je het maakt? Klik op de link voor het - gratis -patroon en de beschrijving


2. Handige haaketui

Met deze etui ben ik nog iedere dag blij. Klap eenvoudig open en dicht, haaknaalden gesorteerd op kleur (en maat) en extra ruimte voor wat naalden en meetlint. Je kan hem ook maken met wat restjes stof en lint. De - gratis - beschrijving vind je hier.


3. Prachtige pannenlappen

Haak met restjes katoen in de zogenaamde 'interlocking' haaktechniek. Dubbelzijdig, dus aan beide kanten even fraai! Klik voor het - gratis -haakpatroon.



4. Lekker warm... een poncho

Nog garen over? Ga spelen met kleur! Deze poncho haakte ik van restjes garen. Zo leuk om te maken, ook voor de beginnende haakster. Voor jezelf of je kleine meid. Het - gratis - patroon vind je hier.

5. Winterse Alpenhut

Een winterse blokhut van vilt. Hang het aan een pakje, gebruik het als sleutelhanger, aan de kast of... als decoratie in de kerstboom. Het - gratis - patroon en de beschrijving vind je hier.



6. Hoesje voor wegwerp zakdoekjes

Zo'n pakje papieren zakdoekjes in je tas ziet er niet altijd fraai uit. Wel in deze wisselbare hoesjes van stof. Kies bijvoorbeeld een leuk kerststofje! Hoe je ze maakt, lees jehier.



7. Deken van granny squares?

Deze is ook leuk voor jezelf. Om straks lekker aan te haken tijdens de feestdagen. Of als je doorhaakt ;-)... lekker onder te kruipen! Hier vind je het - gratis - haakpatroon.



8. Een 'rol' etui voor alle handwerkspullen

Of het er allemaal in past? In ieder geval past er wel veel in deze Scandinavische 'Marsma'. Met wol geborduurd zoals in Zweden vaak wordt gedaan. Met vakjes binnenin, oprollen en sluiten met een wikkellint. Meer foto's en beschrijving vind je hier.


9. Oerhollandse broodmand

Een gebreide mand. Om gezellig met warme broodjes op de ontbijttafel te zetten. Als kattenmand of om je bolletjes garen in te bewaren. Hoe ik het maakte, lees je hier.


10. 'SickSack' haakpatroon... 

Een waanzinnig leuk'Zigzag' haakpatroon- in Nederlands en Engels (US/UK) - om van je restjes garen te maken. Of in je lievelingskleuren en favoriete garen. Maak er een shawl, deken of kussenhoes van. Kliken download direct! 

Genoeg ideeën, toch? En zo leuk om te maken.... voor een ander of voor jezelf! Meer leuke (haak)patronen vind je in dewebshopvan Handwerkjuffie.


* * * * * * * * * * * * * * 


Je las een blog van Handwerkjuffie.nl

Ik schrijf natuurlijk niet alleen blogs. Ik ben ook ontwerper van Memorydekens en Haakpatronen

Wil je iets haken met garen uit je wolvoorraad?
Kleuren kiezen hoeft niet moeilijk te zijn

Zoek je een haakpatroon om direct mee aan de slag te gaan?
Ik heb weer nieuwe Scandinavisch haken' patronen

Zelf thuis een deken maken van gedragen kleding?
Leer en maak met de Masterclass ' Maak zelf jouw unieke memorydeken'

Wie is Handwerkjuffie?
Handwerken als een rode draad door mijn leven

De schaar er in. Of toch niet?

$
0
0

 

De voor- en nadelen van een memorydeken


Je leven lang wissel je regelmatig van kleding.


Omdat je er uit groeit. Of het is niet meer in de mode. Misschien past het niet meer bij je of is het versleten. Je gooit het weg, verkoopt het of geeft het aan een ander. Je doet er makkelijk afstand van en vervangt het. Nou ja, behalve mijn man dan. Die heeft nog truien in de kast uit zijn tienerjaren. Echt!


Maar als dit nou je laatste goed was?


Dan wordt alles anders.


Er mag niets weg en wordt dat versleten shirt opeens heel dierbaar. 'Naar de kringloop brengen of weggeven? No way!'


Goed, wat doe je dan wel? Natuurlijk ontwerp ik memorydekens van kleding waar je geen afstand van kan doen. Maar dat is niet het belangrijkste. Wat zo'n deken van kleding voor je kan betekenen, daar gaat het om.


Ik heb de voor- en nadelen van een memorydeken voor je op een rij gezet: 

Lees verder >>>



Meer dan 'zomaar' lapjes

$
0
0

 

De details maken het verschil


Wow, wat een kleuren!


Kijk je snel, dan denk je dat het een lapjesdeken is van zorgvuldig uitgekozen stoffen. Maar kijk je nog eens beter, dan zie je details van kleding die erin verwerkt zijn... een zoom, stiksel, zak of boord bijvoorbeeld.


Dat een memorydeken niet altijd een bonte verzameling uit kleding geknipte lapjes hoeft te zijn, bewijst deze stijlvolle deken. Want zeg nou eerlijk. Zo'n ratjetoe van verschillende prints en kleuren in een deken geeft de kleding wel een nieuwe bestemming, maar of het nu fijn is om deze op je bank of bed te leggen is een heel ander verhaal. 


Hoe bonter de deken, hoe sneller het '
verveelt'. Met het gevolg dat het achter in de kast verdwijnt en dat is nou net niet waarom je zo'n deken zou willen laten maken. Toch?


Wees niet bang. Zelf zou ik zo'n deken nooit willen hebben en ik zou er daarom ook niet één voor jou maken. Het gaat namelijk niet alleen om de herinneringen, maar het moet er vooral ook mooi uit zien.


'Een herinneringsdeken waarbij je in eerste instantie niet ziet dat het gemaakt is van kleding.'


Dit is een prachtig voorbeeld van een moderne, eigentijdse en stijlvolle memorydeken. Gelukkig had ik het voorrecht meerdere dekens te mogen maken. In plaats van alle kledingstukken in beide dekens te verwerken, verdeelde ik zorgvuldig de kledingstukken over de dekens. In kleuren die mooi met elkaar combineren. Met niet zomaar 'lapjes'. 


Waarom zijn mijn memorydekens nou net een beetje anders?


Hier vind je meer foto's van deze unieke memorydeken en leg ik je uit wat het verschil maakt...

Lees verder >>>


(Op mijn vernieuwde website vind je 80+ voorbeelden van memorydekens die ik al maakte, klantenreviews en meer inspiratie)




Een leven doorgeven: Memorydeken als kraamkado

$
0
0


De details maken het verschil


'Nee hoor. Van mij hoeft het niet zo nodig.'


'Mijn dochter heeft wel al een aantal keer gevraagd of ze iets met zijn kleding mag doen. Maar het kwam er gewoon niet van. In het begin heb je al zoveel aan je hoofd om te regelen. En het lag mij niet in de weg. Dus verdween het weer naar de achtergrond en nu kwam het onlangs weer ter sprake.


Ze is inmiddels zwanger van de derde.


En dan komen herinneringen van vroeger - of eerdere zwangerschappen - weer boven. Bij de geboortes van de andere kleinkinderen was haar vader er wel bij geweest. En hij was een ontzettend trotse en blije opa! Hij zou het opnieuw geweldig hebben gevonden, dit derde kleinkind. Maar helaas zullen zij elkaar nooit ontmoeten en leren kennen. En nu leek het mij dan het goede moment iets met zijn kleding te doen. Mijn dochter wilde al heel graag een memorydeken van zijn kleding.


Hoe mooi is het om nu 'het leven door te geven', van vader naar kind.


En nu ik deze gezien heb, wil ik zelf ook zo'n deken. Twee memorydekens met een mooie, nieuwe bestemming. 


Hier lees je het complete verhaal - met foto's van het proces - achter deze bijzondere dekens... Lees verder >>>


(Ps. Twijfel je ook nog om iets met kleding te doen die je te dierbaar is om zomaar weg te doen? Meer inspiratie, voorbeelden van memorydekens en reacties van klanten vind je hier )


In de krant

$
0
0


Handwerken zit in het DNA van Stéphanie


Deze tijd van het jaar doet je vaak terugblikken.'Handwerkjuffie'Stéphanie Brouwer-Haytink maakt herinneringskleden die doen terugdenken aan verloren dierbaren...


Wat vooraf ging aan het interview in de krant....


Afgelopen zomer had ik een memorydeken meegenomen naar de heide voor ons huis. Het was een mooie zomeravond en adembenemende zonsondergang. Een perfecte avond om wat foto's te maken voor de website.


Maar op zo'n avond genieten altijd meer mensen van de natuur. Ook Francisca Meijsser van de krant. Ze was nieuwsgierig, kwam op mij af en vroeg wat ik aan het doen was. En vooral wat ik daar aan het fotograferen was.


Dat vond ze zo bijzonder en vroeg of ze mij mocht interviewen voor de krant. Dat artikel verscheen vandaag..... LEES VERDER >>

JAAROVERZICHT 2021 | Herinneringen maken

$
0
0


Ook dit werd een weer een jaar vol beperkingen. Ook al was niet alle mogelijk, toch probeer ik altijd de positieve kanten van het leven te zien. Wat er vooral wel kon... Niet alleen dromen en doen in het groot, maar ook genieten van de kleine, bijzondere momenten. Herinneringen maken.

Met dit jaaroverzicht van 2021 neem ik je mee in  mijn persoonlijke leven.


Laat 2022 een mooi jaar worden. Omringd met mooie ontmoetingen, gezondheid en momenten waar je van geniet. En maak dierbare herinneringen, hoe klein ook... Gelukkig 2022!


LEES VERDER > >

Dierbare deken met meer emoties

$
0
0

Precies vijf maanden geleden verloor ik mijn vader.

In mijn vorige blog vertelde ik al over hem. Hij was al een tijd ziek, woonde in een verzorgingstehuis en de kwaliteit van leven werd steeds een beetje minder. Bij het opruimen van zijn kamer, gaf mijn moeder aan dat ze ook een memorydeken wilde. 

'Zijn kleding houden we apart. Ik wil namelijk ook zo'n deken voor op mijn bed'. 

Dus toch...

De afgelopen weken heb ik daar voor haar aan gewerkt. En er gebeurde ook opeens van alles... Ik ben best nuchter, maar ook gevoelig. Is dat nou toeval of...?

Het bijzondere, persoonlijke verhaal achter deze memorydeken die ik van de kleding van mijn vader maakte.

Viewing all 278 articles
Browse latest View live